Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής, 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής, 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Ουμπέρτο Εκο, Γίργκεν Χάμπερμας, Αλέξανδρος Νεχαμάς, Μπιλ Μακμπράιτ, Ντέρμοτ Μόραν, Λούκα Σκαραντίνο, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Εβάνδρο Αγγάτσι, Τζων Μακντάουελ, Ενρίκο Μπέρτι, Τζουλιάνα Γκοντσάλες, Γκέραντ Ζέελ, Μαριέτα Στεπάνυαντς, Πασχάλ Εντζελ, Τόμας Κάλβο, Τόμας Ρόμπινσον, Τζέρεμι Ρήντυ, Μπουβάν Σαντέλ κ.ά.

4 έως και 10 Αυγούστου στην Αθήνα, κόστος συμμετοχής 250€ (!!!)

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας Φιλοσοφίας, θα βρεθούν στην Αθήνα, από 4 έως και 10 Αυγούστου, στα πλαίσια του 23ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με θέμα “Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής”

Φέτος συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνος και γι’ αυτό το λόγο ορισμένες από τις συνεδρίες θα διεξαχθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και στην Πνύκα, στο Λύκειο του Αριστοτέλη και στην Αγία Φωτεινή Ιλισού. Η επίσημη έναρξη των εργασιών θα γίνει στο Ηρώδειο.

Τα Παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας οργανώνονται κάθε πέντε χρόνια από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) σε συνεργασία με μία από τις εταιρείες που είναι μέλη της. Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα από την 4 έως την 10 Αυγούστου 2013 υπό την εποπτεία της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής που συγκροτείται από την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία.

Το Συνέδριο έχει αρκετούς και πολλαπλούς στόχους, οι οποίοι πρέπει να νοηθούν ως συμπληρωματικοί. Έτσι επιδιώκει :

Να διερευνήσει τις φιλοσοφικές παραδόσεις των διαφόρων περιοχών του κόσμου και να προβεί σε σύγκριση αναμεταξύ τους αναφορικά με τις διαφορετικές και ποικίλες συμβολές τους και τις τυχόν αλληλεπιδράσεις τους.
Να αναστοχαστεί και να υποβάλει σε κριτική εξέταση την αντίληψη για την αποστολή, το έργο και τους σκοπούς της φιλοσοφίας στο σύγχρονο κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβολές, τις προσδοκίες και τα κενά που υπάρχουν στη φιλοσοφική συνειδητοποίηση της συνεργασίας με άλλους επιστημονικούς κλάδους, με τις πολιτικές, τις θρησκευτικές, τις κοινωνικές, τις οικονομικές, τις τεχνολογικές και τις λοιπές δραστηριότητες και με τις ποικιλόμορφες πολιτιστικές παραδόσεις.

Να τονίσει τη σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού στο δημόσιο λόγο (discourse) για τα παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα.

Λόγω της πολιτιστικής ιστορίας της και της γεωγραφικής της θέσης, η Αθήνα αποτελεί τον ιδεώδη τόπο για γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε φιλοσόφους και φιλοσοφούντες, ακαδημαϊκούς δασκάλους και μη, από όλο τον κόσμο. Το κύριο θέμα του Συνεδρίου που θα γίνει το 2013 «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής», με την έμφαση που δίνει και στη θεωρία και στην πράξη, ανακαλεί στη μνήμη τη διακήρυξη του Σωκράτη «ο ανεξέταστος βίος ου βιωτός ανθρώπω».

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας του 2013 καλεί σε συζήτηση για τη φύση, το ρόλο και τις ευθύνες της φιλοσοφίας και των φιλοσόφων σήμερα. Δεσμεύεται να επιστήσει την προσοχή του στα προβλήματα, στις συγκρούσεις, στις ανισότητες και στις αδικίες που συνδέονται με την ανάπτυξη ενός πλανητικού πολιτισμού που είναι συγχρόνως πολύμορφος και τεχνο-επιστημονικός.

Το κύριο θέμα του Συνεδρίου θα εξετασθεί, σύμφωνα με την παράδοση των Παγκοσμίων Συνεδρίων Φιλοσοφίας, στις ακόλουθες τέσσαρες Ολομέλειες και στα επτά Συμπόσια.

Διαβάστε επίσης

Close