Isle of Man (Νήσος του Μαν) , το άγνωστο και γραφικό νησί της Μ. Βρετανίας που σε ταξιδεύει στο παρελθόν

Isle of Man (Νήσος του Μαν) , το άγνωστο και γραφικό νησί της Μ. Βρετανίας που σε ταξιδεύει στο παρελθόν

Ένα άγνωστο νησί της Μεγάλης Βρετανίας, στην Ιρλανδική θάλασσα, με έμβλημα το τρισκέλιον. Όχι άγνωστο για όλους, καθώς εκεί πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο ο αγώνας μοτοσυκλέτας ΤΤ (Tourist Trophy), διάσημος για τη σπουδαιότητα και την επικινδυνότητά του. Ο αγώνας ακολουθεί μια διαδρομή στους δρόμους του νησιού και οι αναβάτες πιάνουν ταχύτητες 200 χλμ/ώρα.

Η Νήσος του Μαν αποτελεί αυτοδιοικούμενη κτήση του βρετανικού στέμματος. Είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι έχει το δικό του κοινοβούλιο, τους δικούς του νόμους, σημαία και γλώσσα. Είναι ιδιαίτερα γνωστό στους συλλέκτες, καθώς εκδίδει το δικό του νόμισμα (λίρα Μαν) και τα δικά του γραμματόσημα. Συνολικά, στα 572 τετραγωνικά χιλιόμετρα του νησιού ζούνε γύρω στους 85000 ανθρώπους. Πρωτεύουσα είναι το Ντάγκλας, ενώ άλλες πόλεις είναι το Ράμσεϋ, το Πηλ και το Κασλταουν.

Τα βασικά έσοδα οφείλονται στα διαδικτυακά καζίνο και πρακτορεία στοιχημάτων, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τράπεζες και off-shore εταιρείες. Η χαμηλή φορολογία του νησιού προσελκύει ξένα κεφάλαια.

Το Ντάγκλας είναι μια όμορφη πόλη, με την 3 χλμ παραλία (promenade) να αποτελεί αγαπημένη τοποθεσία για βόλτα. Το νησάκι St Mary’s φαίνεται σε μικρή απόσταση από τη στεριά. Άλλα αξιοθέατα είναι το πραγματικά εντυπωσιακό για το μέγεθος και τα εκθέματα Μουσείο του Μαν, το παλιό ρολόι του Ιωβηλαίου, που στήθηκε προς τιμήν της 50ετούς βασιλείας της βασίλισσας Βικτώριας, το ηλεκτροκίνητο και το ατμοκίνητο τρένο, το ιππήλατο τραμ και τα εντυπωσιακά κτίρια στην παραλία.

Αξίζει μια βόλτα σε κάθε γωνία του νησιού, αφού οι αποστάσεις είναι μικρές και για όσους δεν έχουν αυτοκίνητο, συστήνεται ανεπιφύλακτα μια βόλτα με το λεωφορείο ή το τρένο.

Για τους λάτρεις της ιστορίας υπάρχει το Πολεμικό Μουσείο-μουσείο αεροπορίας, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Ronaldsway, κι εντυπωσιάζει με το πλήθος των εκθεμάτων και το μεράκι των εθελοντών που το συντηρούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτοικοι του νησιού πολέμησαν τόσο στο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και στη Μάχη της Κρήτης κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πολλές και όμορφες παραλίες του νησιού δεν είναι δυστυχώς κατάλληλες για μπάνιο, παρά μόνον για τους… τολμηρούς χειμερινούς κολυμβητές, καθώς τα νερά είναι πάντα κρύα. Ο ταξιδιώτης δεν πρέπει να λησμονήσει να επισκεφτεί την παραλία στο Πηλ, όπου η θάλασσα ξεβράζει εντυπωσιακά κοχύλια. Οι συχνές βροχές και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, που δεν ξεπερνούν συνήθως τους 25 βαθμούς Κελσίου, χαρακτηρίζουν το κλίμα του νησιού.

H πανίδα του νησιού έχει επίσης κάτι το ξεχωριστό, καθώς εκεί μόνον συναντούμε τη γάτα του Μαν, που δεν έχει ουρά, και το πρόβατο Loaghtan, με τα εντυπωσιακά κέρατα. Μη λησμονήσετε να χαιρετήσετε τις νεράιδες στην fairy bridge.

Συνολικά, το νησί του Μαν είναι ένα μέρος ιδιαίτερο, ξεχωριστό, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, τόσο αεροπορικώς με σύνδεση από Λονδίνο, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, όσο και ακτοπλοϊκώς.

Κείμενο-φωτογραφίες : Δημήτρης Γιαννόγλου – στρατιωτικός ιατρός, ιστορικός

Διαβάστε επίσης

Close