Μια φορά θυμάμαι... ήταν η Αρλέτα

Μια φορά θυμάμαι… ήταν η Αρλέτα

Η Αργυρώ Νικολέτα Τσάπρα… γνωστή σε όλους ως Αρλέτα, γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1945, στην Αθήνα. Παρά τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, από τη δεκαετία του ’60 κι έπειτα, ασχολήθηκε με τη μουσική και το τραγούδι, ως μία από τους εκπροσώπους του “νέου κύματος”, ξεκινώντας από τις μπουάτ της Πλάκας.

Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως οι Γιάννης Σπανός, Νότης Μαυρουδής, Νίκος Χουλιαράς, Γιώργος Κοντογιώργος. Στη συνέχεια πραγματοποίησε έναν δίσκο με διασκευές τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι για το θέατρο. Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 προλαβαίνει τις ηχογραφήσεις της συνεργασίας της με τον Μίκη Θεοδωράκη για το Romancero Gitano, το οποίο τελικά ηχογραφεί μετά την μεταπολίτευση, το 1978.

Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό (“Ένα Καπέλο με Τραγούδια”). Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους Περίπου και Τσάι Γιασεμιού. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1986, έδωσε την πρώτη μεγάλη της συναυλία στο Λυκαβηττό, συγκεντρώνοντας περίπου 6.000 κόσμο. Το 1991, κυκλοφόρησε το δίσκο, “Άσε τα κρυφά, κρυμμένα”, ο οποίος περιέχει το γνωστό τραγούδι της, “Μπαρ το Ναυάγιο”. Μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της συνολικά είναι τα: «Μια Φορά Θυμάμαι», «Τα Μικρά Παιδιά», «Ο Λύκος», “Έρχεται Κρύο”, “Τσάι Γιασεμιού”, “Batida de Coco”, η «Σερενάτα» και το «Μπαρ το Ναυάγιο».

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές της, ενώ έχει επιμεληθεί και τα εξώφυλλα όλων των δίσκων, καθώς πραγματοποίησε και ορισμένες εκθέσεις με έργα της.

Το 2009 κυκλοφόρησε το διπλό δίσκο “Και πάλι, χαίρετε!”.

Μετά από πολύμηνη νοσηλεία στην εντατική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παράλληλα με έμφραγμα, έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου 2017, σε ηλικία 72 ετών. Την τελευταία δεκαετία της ζωής της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια της …

 

Με στοιχεία από τη Μηχανή του Χρόνου και τη Βικιπαίδεια

 

Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close