Ρομπέρτο Μπενίνι: «Ξέρω μόνο έναν τρόπο να μετράω τον χρόνο: με εσένα ή χωρίς εσένα»

Ρομπέρτο Μπενίνι: «Ξέρω μόνο έναν τρόπο να μετράω τον χρόνο: με εσένα ή χωρίς εσένα»

Είναι Ιταλός, είναι κωμικός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει πάρει δύο Όσκαρ και μάς έχει χαρίσει ατελείωτη συγκίνηση και γέλιο. Μας έμαθε ότι η ζωή μπορεί να είναι πάντοτε ωραία, ακόμα και κάτω από τις πιο ζόρικες συνθήκες.

Παραλαμβάνοντας το Χρυσό Λιοντάρι για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο, στην έναρξη του 78ου Φεστιβάλ Βενετίας το 2021, ο Ρομπέρτο Μπενίνι, απευθύνθηκε στην μούσα και σύζυγό του, την ηθοποιό Νικολέτα Μπράσκι, μετατρέποντας τον ευχαριστήριο λόγο του σε μια εξομολόγηση ζωής

«Δώστε μου λίγες στιγμές για να αφιερώσω λίγα λόγια σε ένα άτομο που βρίσκεται στην κορυφή των σκέψεών μου, το οποίο, όπως λέει ο Δάντης, διαβάζει το μυαλό μου. Η αγαπημένη μου ηθοποιός, Νικολέτα Μπράσκι, στην οποία δεν μπορώ καν να αφιερώσω αυτό το βραβείο, γιατί αυτό το βραβείο είναι δικό της. Είναι δικό σου, σου ανήκει, θα το αφιερώσεις εσύ σε όποιον θέλεις.

Τα κάναμε όλα πάντα μαζί για 40 χρόνια, ξέρω μόνο έναν τρόπο να μετράω τον χρόνο: με εσένα ή χωρίς εσένα. Μπορούμε να μοιραστούμε αυτό το Λιοντάρι, παίρνω την ουρά, για να σου δείξω τη χαρά μου, και παίρνεις τα υπόλοιπα, ειδικά τα φτερά είναι δικά σου, γιατί αν στη δουλειά έχω πετάξει αυτό οφείλεται σε σένα, στο ταλέντο, στο μυστήριο σου, στη γοητεία σου, στην ομορφιά σου, στη θηλυκότητα σου.

«Τα κάναμε όλα πάντα μαζί για 40 χρόνια, ξέρω μόνο έναν τρόπο να μετράω τον χρόνο: με εσένα ή χωρίς εσένα»

Το να είσαι γυναίκα είναι ένα μυστήριο που εμείς οι άντρες δεν καταλαβαίνουμε. Ο Groucho Marx είχε δίκιο όταν έλεγε “οι άντρες είναι γυναίκες που δεν τα κατάφεραν”. Και είναι η αλήθεια. Δεν θα μπορούσα να είμαι σαν εσένα Νικολέτα.

Αν κάτι καλό έχω κάνει στη ζωή μου, πάντα πέρασε από το φως σου. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα εξέπεμπες τόσο πολύ φως που νόμιζα ότι ο Κύριός μας ήθελε να στολίσει τον ουρανό με έναν άλλον ήλιο. Ήταν ένας έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλά και με την τελευταία ματιά. Ή καλύτερα και με την αιώνια ματιά».

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close