5 απλοί τρόποι να μειώσεις το πλαστικό!

5 απλοί τρόποι να μειώσεις το πλαστικό!

Αν θες να αλλάξεις κι εσύ τον κόσμο προς το καλύτερο και δεν ξέρεις τι να κάνεις, ξεκίνα να αλλάζεις τις μικρές καθημερινές σου συνήθειες! Δες πως μπορείς να μειώσεις το πλαστικό που περνάει από τα χέρια σου!

Ζούμε σε μία χώρα περιτριγυρισμένοι από το υγρό στοιχείο, έναν πανέμορφο τόπο, για τον οποίο περηφανευόμαστε, με γραφικές παραλίες και μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα, το οποίο όμως αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες τον τεράστιο εχθρό που ονομάζεται πλαστικό.

Πρόσφατα, μία φάλαινα ξεβράστηκε νεκρή στην Σαντορίνη με 30 κιλά πλαστικής σακούλας στο στομάχι της, κι αυτό είναι ένα μόνο από τα παραδείγματα των θυμάτων αυτής της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης. Πώς, λοιπόν εμείς, οι άνθρωποι του παρόντος θα διασφαλίσουμε μία καθαρή από πλαστικό υδρόγειο;

1.Το μπουκάλι του νερού

Έχεις σκεφτεί πόσα πλαστικά μπουκάλια νερού αγοράζεις σε μία βδομάδα; Ένα μήνα; Ένα χρόνο; Αν υποθέσουμε ότι κάθε μέρα επί ένα μήνα αγοράζεις από ένα, αυτό ισούται με 28 μπουκαλάκια μίας χρήσης, που αντιστοιχούν σε 14€ τον μήνα. Μία eco-friendly και μακροπρόθεσμα οικονομική λύση είναι η αγορά ενός ανοξείδωτου μπουκαλιού, το οποίο θα κρατάει και την θερμοκρασία του νερού δροσερή. Συνήθως οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€, ωστόσο σκέψου πόσο πλαστικά μπουκάλια θα αρνηθείς ετησίως και πόσα λεφτά θα γλυτώσεις!

2. Όχι στις πλαστικές σακούλες…παντού

Πρόσφατα, όλη η χώρα «αναστατώθηκε» στην είδηση για τον περιβαλλοντικό φόρο στις πλαστικές σακούλες, ενώ ακόμα ακούς τον μπροστινό σου στο ταμείο να παραπονιέται την ώρα που μπουκώνει τις τσάντες του με τα ψώνια του super market. Όμως, εσύ θα συνεχίσεις να μην τον ακούς και από εδώ και πέρα απέφυγε την σακούλα όχι μόνο στα ψώνια του super market. Στις αγορές ρούχων και καλλυντικών, στο φαρμακείο, στο βιβλιοπωλείο, στο φαγητό, ΠΑΝΤΟΥ! Απλά ρίξε στην τσάντα σου είτε χρησιμοποιημένες παλιές σακούλες ή πάνινες τσάντες για ώρα ανάγκης, είναι πρακτικές και δεν πιάνουν σχεδόν καθόλου χώρο. Tip: πες ‘μην μου βάλετε σακούλα, ευχαριστώ’ πριν ακόμα βγάλεις το πορτοφόλι για να πληρώσεις!

3. Όχι στα συσκευασμένα

Στο βασίλειο των πλαστικών, το super market, η μόνη γωνιά που η συγκέντρωση του είναι μικρότερη είναι η μαναβική! Προσπάθησε να ενσωματώσεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό σου μενού, καθώς και δημητριακά που μπορείς να βρεις χύμα σε καταστήματα ξηρών καρπών και να γεμίσεις τα δικά σου βάζα ή σακουλάκια. Ακολουθώντας μία πιο υγιεινή και plant-based διατροφή ο τρόπος ζωής σου γίνεται παράλληλα πιο βιώσιμος. Γι’αυτό και ο βιγκανισμός είναι ο φιλικότερος τρόπος διατροφής προς το περιβάλλον. Κάνε σωματάρα και μείωσε την σπατάλη του πετρελαίου! Μην ξεχάσεις το no.2, βάλε τα φρούτα και τα λαχανικά σου σε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες!

4. Καφές στο χέρι

Οι μισοί άνθρωποι που συναντάς το πρωί, πηγαίνοντας είτε για μάθημα είτε για δουλειά, κρατάνε στο χέρι ένα ποτήρι, συνήθως γεμάτο με καφέ, γιατί πως αλλιώς να ανοίξει τα μάτι βρε αδερφέ; Βέβαια, κατά κύριο λόγο τα ποτηράκια αυτά είναι εκείνα που παίρνεις take away από το ίδιο το μαγαζί, μιας χρήσεως, με πεπρωμένο να βρεθούν στον κάδο. Η εύκολη εναλλακτική είναι το δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι! Πήγαινε στην καφετέρια και ζήτα να βάλουν το ρόφημα σου σε αυτό, πίστεψε με δεν θα στο αρνηθούν! Ακόμα πιο οικονομική λύση είναι να φτιάχνεις μόνος τον καφέ από το σπίτι.

5. Καλαμάκια

Τα καλαμάκια ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία των πλαστικών ειδών που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν! Πρόσφατα έγινε μία συζήτηση για το ξεκίνημα της αντικατάστασης των πλαστικών καλαμακιών και αναδευτήρων με πιο βιώσιμες πρακτικές και οι εταιρείες-μέλη της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών δήλωσαν πως θα τα καταργήσουν σταδιακά. Εσύ, βέβαια, στο σπίτι σου μπορείς να επενδύσεις σε ένα σετ από ανοξείδωτα, bamboo ή γυάλινα καλαμάκια. Είναι ανθεκτικά, εύκολα στα καθάρισμα και κάνουν καθετί που πίνεις να φαίνεται ακριβό και γκλαμουράτο. Όταν είσαι έξω απέφυγε να πάρεις κάτι που απαιτεί καλαμάκι ή δοκίμασε να το πιεις χωρίς αυτό! Τα μικρά πράγματα είναι αυτά που κάνουν την αλλαγή! Συχνά θα ακούσεις πως μόνος σου δεν βοηθάς και τόσο πολύ στην αλλαγή. Η απάντηση είναι απλή: το έργο που κάνει ο καθένας μόνο του αθροίζεται με το έργο όλων των υπολοίπων και αποδίδει τελικώς ένα μεγαλύτερο αποτέλεσμα!

Πηγή: frapress

Διαβάστε επίσης

Close