Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα; από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα; από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ζούμε σε οικονομικά δύσκολες εποχές, όπου προσπαθούμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε να εξοικονομούμε χρήματα για τις καθημερινές μας ανάγκες, αλλά και για τις μακροπρόθεσμες.

Η αρετή της αποταμίευσης μπορεί να αποβεί σωτήρια σε εποχές οικονομικά περιορισμένες, καθώς καταφέρνουμε να συλλέξουμε και ένα ποσό, αλλά και να διαχωρίσουμε τις απαραίτητες από τις περιττές μας ανάγκες.

Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα; ας εξετάσουμε τους παρακάτω τρόπους:

• Να καταγράφεις τις ανάγκες σου:
Είναι καλύτερο πριν πας στο σούπερ -μάρκετ να έχεις καταγράψει σε ένα χαρτί τα προϊόντα που χρειάζεσαι πραγματικά και να έχεις σχεδιάσει ήδη ένα πλάνο αγορών στο μυαλό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις περιττές σπατάλες και να αγοράσεις τα σημαντικά.

• Βρες εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης:
Στο μυαλό μας έχουμε ταυτίσει τη διασκέδαση με μία δαπανηρή συνήθεια που απαιτεί χρήμα. Δεν έχουμε προσπαθήσει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης, θεωρώντας πως αυτή είναι αποκλειστικά μία πολυέξοδη απαίτηση και δεν υπάρχει διαφορετική επιλογή. Η αλήθεια είναι πως κάποιος μπορεί να διασκεδάσει με πολλούς -και ίσως ποιοτικότερους- τρόπους με δραστηριότητες απλές οι οποίες είτε δεν κοστίζουν, είτε είναι πολύ φθηνότερες.

Μία βόλτα στη θάλασσα, περπάτημα, εγγραφή στη δημοτική βιβλιοθήκη, όλα μπορούν να προσφέρουν όμορφη αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου. Εξίσου όμορφη και η συνήθεια να μαζευόμαστε παρέα στο σπίτι και να παραγγέλνουμε κάτι απέξω, το οποίο σίγουρα θα είναι φθηνότερο από το να πάμε στο ίδιο το μαγαζί, με όλο το κόστος της μεταφοράς. Και θα έχουμε και το κέρδος της σύσφιξης των σχέσεων, το οποίο στο σπίτι είναι πιο έντονο.

• Μαγειρική στο σπίτι:
Είναι μύθος ότι η μαγειρική κοστίζει λιγότερο από το να παραγγέλνεις συχνά από καταστήματα εστίασης. Η αλήθεια είναι πως και μόνο τα προϊόντα και το λάδι να αγοράσεις, συν το ρεύμα που θα χρειαστεί να κάψεις, το κόστος είναι μεγάλο.

Ωστόσο, και πάλι, το να παραγγέλνεις συχνά, μπορεί να είναι τσουχτερό για την τσέπη σου, καθώς τα περισσότερα καταστήματα πλέον έχουν ακριβήνει τα προϊόντα τους. Για αυτό καλό είναι να βρεις τη χρυσή τομή όπου ούτε θα στερείσαι τις αγαπημένες σου γεύσεις, αλλά και θα μαγειρεύεις τις φορές που θα προσπαθείς να μην ξοδέψεις ένα ποσό με υλικά που έχεις.

• Βάζε ένα ποσό καθημερινά στον κουμπαρά:
Έστω και πενήντα λεπτά να βάζεις καθημερινά στον κουμπαρά σου, θα σε βοηθάει ψυχολογικά και θα είναι και ένας τρόπος να συγκρατείσαι από το να το ξοδέψεις.
Η σημασία της αποταμίευσης έχει αξία και περιλαμβάνεται στη γενικότερη ατομική μας προσπάθεια για την πρόληψη της ζωής μας σε κάθε τομέα.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Διαβάστε επίσης

Close