Οργάνωση Γάμου: Η τελική δοκιμασία για τη σχέση

Οργάνωση Γάμου: Η τελική δοκιμασία για τη σχέση

Ο γάμος στη συνείδηση των περισσότερων είναι ένα ευχάριστο κοινωνικό γεγονός, μια στιγμή ευτυχίας, κατά την οποία δύο άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να ενώσουν τις ζωές τους, οργανώνουν μία τελετή, θρησκευτική ή πολιτική, για να γιορτάσουν αυτή την ένωση με συγγενείς και φίλους. Είναι όμως αυτή η μόνη διάσταση του θέματος;

Η πραγματικότητα είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Βλέπετε, η οργάνωση ενός γάμου είναι ένα πολύ απαιτητικό project, που περιλαμβάνει πολλή έρευνα, πολλές επιλογές που εξαρτώνται η μία από την άλλη και ικανότητες συντονισμού, που θα δοκίμαζαν τις αντοχές πολλών επαγγελματιών που διοργανώνουν εκδηλώσεις κάθε είδους.

Ας σκεφτούμε ένα απλό παράδειγμα: η Έλενα και ο Αλέξανδρος αποφασίζουν να παντρευτούν το επόμενο καλοκαίρι. Πολύ γρήγορα ανακαλύπτουν ότι θα πρέπει να κάνουν τις πρώτες επιλογές.  Θα κάνουν δεξίωση σε κτήμα, σε αίθουσα δεξιώσεων ή σε ξενοδοχείο; Θα επιλέξουν έναν χώρο κοντά στην εκκλησία (ή με δική του εκκλησία) ή έναν χώρο που ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που φαντάζονται; Θα προτιμήσουν ένα μενού παραδοσιακό, μεσογειακό ή κάτι πιο εναλλακτικό; Και τι γίνεται αν ο ένας τους προτιμάει κλειστό χώρο και ο άλλος ανοιχτό; Ήδη οι πρώτες διαφωνίες και πιθανές συγκρούσεις είναι μπροστά τους και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Η Έλενα σκέφτεται τη διακόσμηση και το στολισμό και αρχίζει να ψάχνει για ιδέες για την εκκλησία, το αυτοκίνητο, τη νυφική ανθοδέσμη, τα τραπέζια. Ο Αλέξανδρος δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις ονομασίες των λουλουδιών και τις διάφορες αποχρώσεις σε υλικά και υφάσματα, με αποτέλεσμα να μην συμμετέχει ιδιαίτερα, πράγμα που η Έλενα εκλαμβάνει ως έλλειψη ενδιαφέροντος. Άλλη μια πηγή έντασης για το ζευγάρι.

Επόμενη πρόκληση, φωτογραφία και video. Πώς θα επιλέξουν τον κατάλληλο επαγγελματία; Ποιες παροχές θα ζητήσουν; Θα έχουν drone για εναέριες λήψεις ή όχι; Θα κάνουν φωτογράφιση nextday; Θα κάνουν prewedding; Πόσα άλμπουμ θα πάρουν;

Και ο κατάλογος συνεχίζεται… Νυφικό, κοστούμι, προσκλητήρια, μπομπονιέρες, DJ, αυτοκίνητο κ.ο.κ.

Όπως καταλαβαίνουμε, οι δοκιμασίες για το ζευγάρι είναι απανωτές. Ο καθένας έχει τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του, αλλά πρέπει να σεβαστεί και τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του άλλου. Θα πρέπει να διαπραγματευτεί, πρώτα με το/τη σύντροφό του, αλλά και με τους επαγγελματίες που θα χρησιμοποιήσει και που η επιλογή τους είναι κομβικής σημασίας. Θα πρέπει να επιλέξει εκείνους τους επαγγελματίες που μπορούν να υποστηρίξουν τις επιθυμίες τους με τον καλύτερο και, φυσικά, με τον πιο οικονομικό τρόπο.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μία παύση, για να τονίσουμε ότι, όπως θα ανακαλύψει και το ζευγάρι μας στην πορεία, το φθηνό και το οικονομικό στην οργάνωση του γάμου, είναι δύο τελείως διαφορετικές έννοιες. Και ενώ το ακριβό προϊόν ή υπηρεσία δεν αποτελεί εγγύηση καλού αποτελέσματος, ο γάμος είναι μία από τις περιπτώσεις που η παροιμία «η φτήνια τρώει τον παρά» βρίσκει συχνά εφαρμογή.

Ας επιστρέψουμε όμως στην Έλενα και τον Αλέξανδρο και ας τους φανταστούμε λίγες μέρες πριν από το γάμο τους και μετά από μήνες προετοιμασίας. Δηλαδή, μετά από μήνες συζητήσεων, διαφωνιών, συμβιβασμών, διαπραγματεύσεων μεταξύ τους, με τις οικογένειές τους, με τους επαγγελματίες του γάμου. Τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν όλα αυτά στη σχέση τους;

Φυσικά κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό, ωστόσο και τα πιο αγαπημένα ζευγάρια θα δοκιμαστούν σοβαρά, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε μερικές πρακτικές συμβουλές διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων:

Συζητήστε τα πάντα πρώτα μεταξύ σας. Θυμηθείτε ότι μετά το γάμο, η οικογένειά σας είστε εσείς οι δύο και, στο μέλλον, τα παιδιά σας. Οι μέχρι τώρα οικογένειές σας θα είναι πάντα οι πολύ δικοί σας άνθρωποι, αλλά ο ρόλος τους θα είναι διαφορετικός. Οραματιστείτε το. Κάντε το εικόνα, όπως λέμε.

Βάλτε τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική. Η ημέρα του γάμου είναι μια σημαντική μέρα, αλλά όχι η πιο σημαντική μέρα, όπως θέλει το κλισέ. Αν η πιο σημαντική μέρα της κοινής ζωής σας είναι η πρώτη, τότε η δεύτερη θα είναι υποβάθμιση. Όχι και ο καλύτερος τρόπος να δεις το μέλλον.

Ξεκινήστε πάντα με το σκεπτικό ότι ο/η σύντροφός σας σας αγαπάει όσο κι εσείς και θέλει να είστε ευτυχισμένοι, όπως το ίδιο θέλετε και εσείς. Αν έχετε αμφιβολίες σε κάτι τόσο θεμελιώδες, η οργάνωση ενός γάμου είναι το μικρότερο πρόβλημα.

Η διαπραγμάτευση και ο συμβιβασμός δεν είναι αρνητικές έννοιες. Είναι προϋποθέσεις συνύπαρξης και συμβίωσης και θεμέλιο μιας συντροφικής σχέσης.

Θυμηθείτε ότι ο γάμος είναι το πρώτο σας κοινό project και όχι ένα πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στο ζευγάρι. Είναι η πρόβα τζενεράλε για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε στην υπόλοιπη ζωή σας. Διαχειριστείτε τον με αγάπη και συντροφικότητα και θα έχετε ξεκινήσει με απόλυτη επιτυχία την κοινή σας ζωή, έχοντας σφυρηλατήσει τη σχέση σας στο καμίνι της οργάνωσης ενός γάμου.

Γράφει ο Χρυσοβαλάντης Ζέρβας

Διαβάστε επίσης

Close