Τα συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέϊτενλικ στη Θεσσαλονίκη

Τα συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέϊτενλικ στη Θεσσαλονίκη

Στο συμμαχικό Κοιμητήριο βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατα τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου:
– Γαλλικός τομέας: 8310 νεκροί
– Σερβικός τομέας: 8000 νεκροί
– Αγγλικός τομέας: 1750 νεκροί
– Ιταλικός τομέας: 3500 νεκροί
– Ρώσικος τομέας: 500 νεκροί

Τα συμμαχικά στρατιωτικά νεκροταφεία, επίσης γνωστά και ως Σέρβικα νεκροταφεία ή Ζέϊτενλικ, βρίσκονται στην οδό Λαγκαδά, στην δυτική Θεσσαλονίκη περίπου 1,5 χιλιόμετρο βόρεια της Πλατείας Βαρδαρίου.

Πρόκειται για ένα από τα μικρά μυστικά της πόλης, καθώς ακόμα και οι περισσότεροι ντόπιοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του μοναδικού μνημείου που μας θυμίζει την βαριά κληρονομιά όλων αυτών που πολέμησαν για την ελευθερία πριν από έναν αιώνα….

Η κληρονομιά μιας μεγάλης καταστροφής
Καθώς η φωτιά του «Μεγάλου Πολέμου» είχε ήδη εξαπλωθεί παντού, εκτεταμένες και εξαιρετικά σκληρές μάχες έλαβαν μέρος στην καρδιά των Βαλκανίων διαμορφώνοντας έτσι το περιβόητο «Μακεδονικό Μέτωπο». Το αποτέλεσμα αυτής της μάχης αποδείχτηκε κρίσιμο για την έκβαση ολόκληρου του πολέμου!

Οι απώλειες υπήρξαν συντριπτικές για όλες τις πλευρές. Πάνω από 20.500 στρατιώτες από όλες τις χώρες που πολέμησαν στο πλευρό της Αντάντ κατά την διάρκεια του Α’ ΠΠ θαφτήκαν εδώ κάνοντας έτσι το Ζέϊτενλικ την μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδος.

Πιστεύεται ότι η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας έγινε για τον λόγο ότι στην περιοχή προϋπήρχαν καθολικά κοιμητήρια, αλλά και εξαιτίας της μετατροπής των γειτονικών κτιρίων σε νοσοκομεία. Το 1920 η Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην αγορά της γης και έπειτα στην παραχώρηση της στους συμμάχους ύστερα από την υπογραφή της αρχικής ιδρυτικής συμφωνίας ανάμεσα σε κάθε χώρα.

Κάθε μια από τις πέντε χώρες έχει τον δικό της τομέα (Γαλλία, Σερβία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία). Κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου αντιπρόσωποι όλων των συμμαχικών χωρών, οι ελάχιστοι εναπομείναντες βετεράνοι και οι συγγενείς και απόγονοι τους, μαζεύονται να τιμήσουν όλους αυτούς που θυσίασαν τις ζωές τους. Ορισμένες τελετές λαμβάνουν μέρος προς τιμήν όλων των πεσόντων στρατιωτών.

Τα κοιμητήρια δέχονται πολλούς επισκέπτες από όλες τις Βαλκανικές χώρες και ιδιαιτέρως από την Σερβία.
Το όμορφο μνημείο που βρίσκεται στον Σερβικό τομέα των κοιμητηρίων κατασκευάστηκε μεταξύ των 1926 έως 1936. Σημαίες, κειμήλια και πολλά άλλα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας των οποίων η χρονολογία ανάγεται πίσω στον Ά Παγκόσμιο πόλεμο βρίσκονται εντός του μνημείου.

Απολαύστε το παγκοσμίως σπάνιο αυτό μνημείο στο βίντεο drone που ακολουθεί:

από τον George Sal

Music — Συναυλία Μπάντας 27.02.2021 Πένθιμο Εμβατήριο. Φιλαρμονική Κέρκυρας

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close