Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στον Χορτιάτη!

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στον Χορτιάτη!

Πετάμε πάνω από τον Χορτάτη και το μοναδικό Ρωμαϊκό Υδραγωγείο!

Επί 19 αιώνες, το υδραγωγείο του Χορτιάτη τροφοδοτούσε με νερό τη Θεσσαλονίκη.

Η αρχαία αυτή κατασκευή έχει μήκος 223 μ. και μέγιστο ύψος 20 μ. Τροφοδοτούσε με νερό την πόλη από τις πηγές που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού, σε υψόμετρο 400 μέτρα.

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στον Χορτιάτη!

Το τμήμα που σώζεται σήμερα ουσιαστικά είναι η υδατογέφυρα του υδραγωγείου της Ρωμαϊκής εποχής. Ο ρόλος της ήταν να συνδέει τους δύο λόφους που υπάρχουν στο σημείο ώστε να διατηρείται ομοιόμορφη η κλίση στην πορεία του νερού προς την πόλη.

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στον Χορτιάτη!

Η Θεσσαλονίκη συνέχισε να υδροδοτείται από το νερό του Χορτιάτη μέχρι το 1975. Από το 1980, λόγω στατικών προβλημάτων, γίνονται αποσπασματικές επεμβάσεις στο υδραγωγείο που όμως αλλοίωσαν την όψη του μνημείου, καθώς χρησιμοποιήθηκε υπερβολική ποσότητα τσιμέντου.

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στον Χορτιάτη!

Με μήκος 223 μ. και μέγιστο ύψος 20 μ., το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο του Χορτιάτη, αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο μνημείο στο είδος του στην Κεντρική Μακεδονία. Χτίστηκε από τους Ρωμαίους. Η αρχική φάση κατασκευής του χρονολογείται τον 1ο αιώνα μ.Χ. Οι πηγές βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού, σε υψόμετρο 400 έως 900 μέτρα. Πιθανολογείται, πως το υδραγωγείο χτίστηκε όταν ήταν στη Θεσσαλονίκη ήταν διοικητής ο Γαλέριος.

Στην περιοχή έγινε και η συμπλοκή μεταξύ ανταρτών και Γερμανών το 1944. Ο θάνατος ενός Γερμανού στρατιώτη ήταν η αφορμή του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, στη διάρκεια του οποίου εκτελέστηκαν 149 άνθρωποι.

Απολαύστε το βίντεο drone στο παρακάτω βίντεο!

από τον George Sal, youtube.com

 

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close