Λαχταριστά μπράουνις με λίγες θερμίδες!

Λαχταριστά μπράουνις με λίγες θερμίδες!

“Στο σπίτι πρέπει να υπάρχει κάθε μέρα γλυκό.” Είναι ένας άγραφος κανόνας στον οποίο έχουμε οικογενειακώς συναινέσει σιωπηλά, μικροί και μεγάλοι.

Επειδή, όμως, θέλω να μπορώ να τα απολαμβάνω χωρίς να φορτώνομαι με τύψεις ή περιττά κιλά, αναζητώ συνεχώς συνταγές με μειωμένα λιπαρά και χαμηλή θερμιδική αξία με την προϋπόθεση να μη στερούνται γεύσης. Γιατί όταν η λιγούρα για κάτι γλυκό σου χτυπάει την πόρτα, ή της κλείνεις την πόρτα κατάμουτρα ή την καλοδέχεσαι με κάτι νόστιμο, απολαυστικό και, στο μέτρο του δυνατού, υγιεινό!

Υλικά:

1 κούπα λεπτές νιφάδες βρώμης (quick oats), αλεσμένες σε πούδρα (85g)
2½ κ.σ. κορν φλάουρ (25g)
½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
¼ κ.γλ. αλάτι

½ κούπα άγλυκο κακάο καλής ποιότητας (45g)
¼ κούπας βραστό νερό (60ml)
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι 10% ή 2% (200g)

1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
2 μεγάλα αυγά, χωρισμένα
¾ κούπας ζάχαρη (150g)

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις. Σε μια τετράγωνη φόρμα για μπράουνις, με διαστάσεις 20x20cm, τοποθετούμε σταυρωτά δύο κομμάτια λαδόκολλας αφήνοντας τις άκρες να προεξέχουν περιμετρικά για να μας διευκολύνουν στο ξεφορμάρισμα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τη λαδόκολλα.

2. Στον επεξεργαστή τροφίμων αλέθουμε σε δόσεις τη βρώμη μέχρι να γίνει πούδρα. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί την αλεσμένη βρώμη, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Σε διαφορετικό μπολ βάζουμε το κακάο και προσθέτουμε το βραστό νερό ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

Μόλις το μείγμα κρυώσει ελαφρά, προσθέτουμε το γιαούρτι, τη βανίλια και τους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και προσθέτουμε το μείγμα των στεγνών υλικών ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθούν στο μείγμα.

3. Σε ένα καθαρό μπολ ή στο κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρίσουν και να φουσκώσουν. Ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τη ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά μέχρι η μαρέγκα να σφίξει, να γυαλίσει και να σχηματίσει κορυφές που να στέκονται.

4. Παίρνουμε περίπου το 1/3 της μαρέγκας και την ανακατεύουμε με το μείγμα των κρόκων με απαλές και κυκλικές κινήσεις. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύοντας με τον ίδιο τρόπο την ενσωματώνουμε στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 25 με 26 λεπτά περίπου.

5. Βγάζουμε τα μπράουνις από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα. Μεταφέρουμε τα μπράουνις με τη βοήθεια της λαδόκολλας σε ένα ξύλο κοπής και κόβουμε σε 16 τετράγωνα κομμάτια.

Διατηρούνται σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες.

***Σημείωση του ThessalonikiArtsAndCulture: Μπορείτε να κάνετε τα brownies πιο “υγρά”, πιο σοκολατένια αλλά και με λίγο περισσότερες θερμίδες, προσθέτοντας σταγόνες σοκολάτας ΙΟΝ.

Περισσότερα tips για τη συνταγή, στην πηγή: kouzinista.wordpress.com

Thessaloniki Arts and Culture, http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Διαβάστε επίσης

Close