Μεγαλώνω χωρίς να "γερνάω"

Μεγαλώνω χωρίς να “γερνάω”

Αντιθέτως, γίνομαι συνεχώς καλύτερος και απολαμβάνω τη ζωή πιο μεστά.

Δεν είμαι ψυχολόγος ούτε ιδιοφυής συγγραφέας. Μπορώ όμως να ζω καλά εφαρμόζοντας κάποια πράγματα που είτε διάβασα, είτε εκπαιδεύτηκα σε κάποια φάση της ζωής μου γι’ αυτά, είτε τα είδα να τα εφαρμόζουν άτομα που εκτιμώ.

Έτσι, έκανα μια σύντονη καταγραφή, χωρίς μεγάλες αναλύσεις. Ούτε θαυμαστικά, ούτε τρεις τελείες σε κάθε φράση.

19+1 τρόποι που τους εφαρμόζω με μεγάλη ευκολία:

1. Εστιάζω μόνο στις δραστηριότητες που έχουν νόημα. Ξεχωρίζω την ήρα από το στάρι. Χαλαρώνω και μειώνω ταυτόχρονα τις ανάγκες μου για να είμαι ευτυχισμένος. Έτσι, βρίσκω τον χρόνο για να μπορώ να απολαύσω αυτά που έχω.

2. Ζω στο παρόν, ασχολούμαι με το τώρα, αναλύω λίγο το παρελθόν, τόσο όσο για να μαθαίνω, προσπαθώ να αντιληφθώ και πάλι για λίγο τις εξελίξεις στο μέλλον και απολαμβάνω το σήμερα.

3. Κάνω πρώτα τα πράγματα που δεν μου αρέσουν για να τελειώνω γρήγορα με αυτά για να επικεντρωθώ στα σημαντικά που με γεμίζουν πάθος και ενέργεια.

4. Βρίσκω τι με γεμίζει πραγματικά με πάθος και ενέργεια. Είναι πολύ εύκολο να το αντιληφθώ. Ξυπνάω το πρωί με κέφι και νιώθω τον χρόνο να περνάει έντονα και γρήγορα.

5. Δεν υποτιμώ τις παύσεις. Γνωρίζω ότι αν δεν σέβεσαι τις παύσεις, τότε, δεν θα σε σεβαστούν και αυτές.

6. Περπατάω καθημερινά, τρώω αυτά που με κάνουν να αισθάνομαι πιο ανάλαφρος και σηκώνομαι από το τραπέζι χωρίς να χορτάσω απόλυτα.

7. Ταξιδεύω. Χωρίς άλλο σχόλιο.

8. Όσο μεγαλώνω, τόσο πιο σημαντικοί γίνονται οι φίλοι, και τόσο πιο επιλεκτικός γίνομαι. Αλλά φροντίζω να απολαμβάνω συχνά την παρέα τους.

9. Φροντίζω να προσθέτω τουλάχιστον μια καινούρια δεξιότητα κάθε χρόνο. Ακόμα και αν ειδικά σε θέματα τεχνολογίας δεν είναι η “μητρική” μου γλώσσα και με δυσκολεύει περισσότερο.

10. Χόμπι. Είναι το ίδιο με το πάθος. Δεν ζει κανείς χωρίς χόμπι. Όπως και χωρίς πάθος. Τελεία. Όπως και χωρίς έρωτα. Σε όποια μορφή και αν είναι.

11. Δεν είμαι πια διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή. Ακόμα και στο κινητό υπάρχει ένα μαγικό κουμπάκι που λέγεται “λειτουργία πτήσης”. Σε απομονώνει από τον “έξω” κόσμο για όσο χρειάζεσαι.

12. Δέχομαι πλέον ότι εγώ, οι ενέργειές μου και οι αποφάσεις μου ευθύνονται για οτιδήποτε μου έχει συμβεί. Αυτό με κάνει πιο ήρεμο και πιο διορατικό.

13. Διατηρώ πλέον θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων και με όσο το δυνατόν περισσότερη αίσθηση του χιούμορ.

14. Φροντίζω να γιορτάζω μικρές χαρές και επιτυχίες. Δεν κλαίω εύκολα πάνω από το χυμένο γάλα.

15. Δε βλέπω ποτέ ειδήσεις στην τηλεόραση. Τουλάχιστον στο ίντερνετ μπορώ να προσπεράσω οτιδήποτε τοξικό Είμαι πολύ χαλαρός και με πολύ θετική διάθεση 15 λεπτά πριν κοιμηθώ και 15 λεπτά αφού ξυπνήσω.

16. Τοξικοί άνθρωποι; Μας τέλειωσαν.

17. Έχω αντιληφθεί πολύ καλά ότι το να κάνουμε περισσότερα πράγματα γρηγορότερα, δεν αναπληρώνει το να κάνουμε τα σωστά πράγματα.

18. Στη δουλειά μου φροντίζω να γνωρίζω ανθρώπους που στον τομέα τους είναι πολύ καλύτεροι από μένα. Τι μπορείς να μάθεις άλλωστε από ανθρώπους που γνωρίζουν ακόμα λιγότερα;

19. Τέλος, πιστεύω πολύ σε μια φράση, μικρή, γνωστή αλλά περιγράφει τα πάντα: Μη μιλάς για τα όνειρά σου. Κάντα.

Και για να μην το κάνουμε ψυχολογικό τσιτάτο, 3000 συμβουλές επιτυχίας, ακόμα μια φράση bonus για όσους θέλουν να αλλάξουν αυτό που ζούνε αλλά δεν σκέφτονται το πιο απλό.
“Ένας ορισμός της παραφροσύνης είναι να συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα.”

Δημήτρης Συμεωνίδης

Διαβάστε επίσης

Close