Το πιο σύντομο IQ τεστ, με 3 ερωτήσεις!

Το πιο σύντομο IQ τεστ, με 3 ερωτήσεις!

Που όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις λύσεις και τις 3.

Το Cognitive Reflection Test (CRT) θεωρείται το πιο σύντομο τεστ IQ στον κόσμο. Αναπτύχθηκε στο Princeton το 2005 από τον ψυχολόγο Shane Frederick, και συνδυάζει την αναλυτική αλλά και τη διαισθητική σκέψη.
Ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο παίζει η ταχύτητα. Άρα, σκέψου, αλλά όχι πάρα πολλή ώρα.

Έχεις 1′ συνολικά και για τις 3 απαντήσεις.

Οι φοιτητές του Harvard και του Yale που έκαναν το τεστ είχαν 17% επιτυχία.

Το τεστ:

1. Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν 1,10€ συνολικά. Το ρόπαλο κοστίζει 1€ περισσότερα από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;

2. Εάν χρειάζονται 5 μηχανές, 5 λεπτά για να φτιάξουν 5 λογισμικά, πόσο καιρό θα χρειαστούν 100 μηχανήματα για να φτιάξουν 100 λογισμικά;

3. Σε μια λίμνη, υπάρχει μια περιοχή γεμάτη νούφαρα. Κάθε μέρα, το η περιοχή αυτή διπλασιάζεται σε μέγεθος. Εάν χρειάζονται 48 ημέρες για να καλύψουν τα νούφαρα ολόκληρη τη λίμνη, πόσο καιρό θα χρειαστούν για να καλύψουν τη μισή λίμνη;

Δείτε παρακάτω τις απαντήσεις!

1. Είναι πολύ πιθανό να απαντήσατε να 10 λεπτά. Η απάντηση είναι στην πραγματικότητα λίγο λιγότερο – μια μπάλα 5 λεπτά συν ένα ρόπαλο που κοστίζει 1,05€ μας κάνουν 1,10€. Και, φυσικά, 1,05€ είναι ακριβώς 1€ ακριβότερο από 5 λεπτά. (Μια μελέτη του Princeton διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που απάντησαν 10 λεπτά ήταν “σημαντικά” λιγότερο υπομονετικοί από εκείνους που είχαν τη σωστή απάντηση.)

2. 5 λεπτά – Το ένστικτό σας μπορεί να έλεγε 100 λεπτά. Ευτυχώς, δεν θα χρειαζόταν τόσο πολύς χρόνος. Από την ερώτηση, μπορούμε να προσδιορίσουμε ότι χρειάζονται ακριβώς 5 λεπτά για να δημιουργήσει 1 λογισμικό κάθε ένα μηχάνημα. Επομένως, θα χρειαστούν 5 λεπτά για να φτιάξετε 100 λογισμικά από 100 μηχανήματα.

3. Μπορεί να μαντέψατε 24 ημέρες. Είναι η πιο άμεση διαισθητική απάντηση για το ήμισυ του αριθμού των ημερών, επειδή μειώσετε κατά το ήμισυ το μέγεθος της περιοχής των νουφάρων.
Αλλά, αν η περιοχή της λίμνης που καλύπτεται από νούφαρα διπλασιάζεται κάθε μέρα, θα χρειαζόταν μόνο μια μέρα για να μετατραπεί από μισή, σε πλήρως καλυμμένη.
Δηλαδή, την 47η μέρα έχουμε τη μισή λίμνη. Την επόμενη, 48η, με τον διπλασιασμό έχουμε ολόκληρη τη λίμνη.
Η σωστή απάντηση είναι 47.

Διαβάστε επίσης

Close