Δέσπω Διαμαντίδου: Η αρχόντισσα του ελληνικού κινηματογράφου γεννήθηκε σαν σήμερα

Δέσπω Διαμαντίδου: Η αρχόντισσα του ελληνικού κινηματογράφου γεννήθηκε σαν σήμερα

Η Δέσπω Διαμαντίδου γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1916 στον Πειραιά, από γονείς ρωσικής καταγωγής. Από πολύ μικρή ήταν φιλομαθής και αγαπούσε πολύ τις τέχνες και το διάβασμα. Δε φοίτησε ποτέ σε κανονικό ελληνικό σχολείο, αλλά έκανε μαθήματα κατ’ οίκον και στη συνέχεια σπούδασε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, μαζί με τον μετ’έπειτα πολιτικό Γεώργιο Ράλλη. Ύστερα, εφόσον αγαπούσε τις τέχνες, στράφηκε στο χορό και το τραγούδι, αλλά κατέληξε στη μεγάλη της αγάπη, το θέατρο.

Δέσπω Διαμαντίδου: Η αρχόντισσα του ελληνικού κινηματογράφου γεννήθηκε σαν σήμερα

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Δραματική Σχολή του Eθνικού Θεάτρου, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο σανίδι το 1942 ως μέλος του Χορού στη «Mήδεια» του Eυριπίδη. Ο πρώτος της όμως σημαντικός ρόλος ήταν το 1943, όταν εμφανίστηκε ως Λαίδη Καρολίνα στο έργο «Δεν φταίει το αστέρι μας» του Τζέιμς Μπάρι και με σκηνοθέτη τον Κάρολο Kουν.

Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1947, στην ταινία «Τα παιδιά της Αθήνας». Ήταν στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου, όπου παρέμεινε από το 1947 έως το 1963. Η διεθνής καριέρα, όμως, ξεκίνησε γι’ αυτή το 1965 με την ταινία «No, Mr Johnson», με παραγωγό τον Tζέιμς Πάρις και σκηνοθέτη τον Γρηγόρη Γρηγορίου. Το 1967 έφυγε για τις HΠA, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της δικτατορίας, το 1974. Στη διάρκεια της διαμονής της εκεί, με την αγαπημένη φίλη της, Mελίνα Mερκούρη, πρωταγωνίστησαν στο έργο του Zυλ Nτασσέν, «Ίλυα Nτάρλινγκ», στο θέατρο Mάρκ Xέλλιντζερ στο Mπρόντγουεϊ της Nέας Yόρκης. Πρόκειται για τη θεατρική διασκευή της ταινίας «Ποτέ την Kυριακή», μεγάλη επιτυχία για την καριέρα της Δέσπως Διαμαντίδου.

 

Δέσπω Διαμαντίδου: Η αρχόντισσα του ελληνικού κινηματογράφου γεννήθηκε σαν σήμερα

Κορυφαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου στις οποίες συμμετείχε η Διαμαντίδου, ήταν: Μανταλένα, Ο Θανασάκης ο πολιτευόμενος, Η Αλίκη στο Ναυτικό, Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα, Ο λουστράκος, Τα κόκκινα φανάρια, Γάμος αλά Ελληνικά, Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα, Στεφανία, Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη, κ.α.π.

Το 1975 επιλέχθηκε από τον Woody Allen για την ταινία «Love And Death», όπου έπαιξε τον ρόλο της μητέρας του. Ο Allen ήταν μεγάλος θαυμαστής της ηθοποιού, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες και άνθρωποι του χώρου.

Άφησε την τελευταία της πνοή στις 18 Φεβρουαρίου του 2004, σε ηλικία 88 ετών.

Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close