4 τρόποι να αντιμετωπίσεις το υπαρξιακό άγχος

4 τρόποι να αντιμετωπίσεις το υπαρξιακό άγχος

Η ψυχίατρος Anna Yusim, δουλεύει με πολλούς ασθενείς που έρχονται σε αυτήν έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων θεμάτων, αλλά ένα από τα συνηθέστερα που έχει να αντιμετωπίσει είναι το υπαρξιακό άγχος: ένας φόβος που παραλύει τους ανθρώπους που το αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Η βραβευμένη ψυχίατρος, Yusim συνδυάζει τις ιατρικές γνώσεις της με πνευματικές αρχές για να θεραπεύσει αυτό το άγχος, προωθώντας την ολιστική θεραπεία.

Αυτές είναι οι τέσσερις από τις καλύτερες πρακτικές της Δρ. Yusim για την αντιμετώπιση του υπαρξιακού άγχους και τη βοήθεια των ασθενών να ξεπεράσουν αυτόν τον φόβο που τους καθιστά «αδύναμους».

 

1. Αναγνώρισε πως είναι ένα τελείως φυσιολογικό συναίσθημα

«Το να έχεις υπαρξιακό άγχος σημαίνει πως είσαι άνθρωπος», λέει η Δρ. Yusim. Το πρώτο βήμα της αντιμετώπισης είναι να αναγνωρίσεις ότι κάθε άνθρωπος έχει τον ίδιο φόβο σε κάποιο σημείο της ζωής του (μερικές φορές σε πολλά σημεία της ζωής του, για να πούμε την αλήθεια) και ότι είναι ένας εντελώς νορμάλ φόβος. Για να βοηθήσει τους ασθενείς της να καταλάβουν αυτό το φόβο, η Yusim φροντίζει να δημιουργήσει ένα χώρο όπου οι ασθενείς της αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν ειλικρινά και να νιώθουν κατανοητοί κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας. Με τη δημιουργία αυτού του χώρου ασφάλειας και άνεσης, οι ασθενείς μπορούν καλύτερα να βρουν νόημα στο υπαρξιακό άγχος που αντιμετωπίζουν.

 

2. Βρες την αιτία πίσω από τον «κανόνα των 4» του Yalom

Η Yusim συχνά επικεντρώνεται στο έργο του ψυχίατρου Irvin Yalom, ο οποίος προσδιορίζει τέσσερις κύριους λόγους που οι άνθρωποι βιώνουν υπαρξιακό άγχος. Αυτοί είναι:
– Ο αγώνας μας και η αναζήτηση για σκοπό: Η αναζήτηση της σημασίας στη ζωή μας μπορεί μας προκαλέσει άγχος και να μας κάνει να αμφισβητούμε την ίδια μας την ύπαρξη.
– Η ελευθερία μας στη ζωή: Αν και η ιδέα ότι είμαστε εγγενώς ελεύθερα άτομα μπορεί να … απελευθερωτική, μερικές φορές συνοδεύεται από αισθήματα ευθύνης. «Η ευθύνη και η ελευθερία, μαζί, προκαλούν πολύ άγχος», λέει η Yusim.
– Ο φόβος μας για το θάνατο: Ενώ αυτός ο φόβος είναι καθολικός για όλους τους ανθρώπους, αυτό το άγχος του βέβαιου τέλους μπορεί να εκδηλωθεί πολύ διαφορετικά σε ορισμένα άτομα.
–  Ο αγώνας μας ενάντια στη μοναξιά: «Ερχόμαστε μόνοι στον κόσμο και φεύγουμε μόνοι», δηλώνει η Yusim. Αυτό μπορεί να γίνει μια πολύ τρομακτική ιδέα, ακόμη και αν κάποιος δεν αισθάνεται ιδιαίτερα μοναχικός αυτή τη στιγμή.

Η Yusim λέει ότι συνήθως, το υπαρξιακό άγχος μπορεί να ανιχνευθεί πίσω σε έναν από αυτούς τους τέσσερις λόγους. Εάν προσπαθήσετε να αναλογιστείτε ποιο από τα τέσσερα σας δημιουργεί περισσότερη δυσφορία τη δεδομένη στιγμή, μπορεί να είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε αυτό το φόβο και να το καταστήσετε πιο σαφές, ώστε να το συζητήσετε και τελικά να ξεπεράσετε.

 

3. Επίκληση στο πνεύμα

Η Yusim πιστεύει ότι η σύνδεση με την ψυχή είναι μια σημαντική πηγή παρηγοριάς και καθοδήγησης, ειδικά σε δύσκολες στιγμές στη ζωή μας. Εάν οι ασθενείς είναι ανοικτοί σε αυτό, η Yusim επικαλείται την πνευματικότητα ως εργαλείο για να εκδηλώσει τους φόβους του ο ασθενής και να δει τις προοπτικές του. Μερικές φορές, οι φόβοι μας μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως «φόβοι χαμηλότερου επιπέδου», όπως τους αποκαλεί η Yusim και η επίκληση της πνευματικότητας μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις ποια είναι η πραγματική ρίζα των ανησυχιών σου, μετατρέποντάς τους σε «υψηλότερο επίπεδο φόβου «που είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν.

 

4. Δοκίμασε συμπληρώματα

Η Yusim δεν είναι αρνητική με τη χρήση συμπληρωμάτων και πιστεύει ότι μπορεί να φανούν χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση του υπαρξιακού άγχους, ειδικά εάν ήδη ζεις με ανεπάρκειες βιταμινών. «Μερικές φορές, το άγχος προέρχεται από χαμηλή ενέργεια. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά και έχουν άγχος γιατί δε νιώθουν ο εαυτός τους», λέει. Όπως πάντα, φρόντισε να συμβουλευτείς το γιατρό σου για να σου συστήσει τις καλύτερες βιταμίνες για τα επίπεδα άγχους και τον τρόπο ζωής σου.

Ακόμα κι αν κανονικά δεν θεωρείς τον εαυτό σου ιδιαίτερα … πνευματικό, θα διαπιστώσεις ότι οι τέσσερις μέθοδοι της Yusim για την αντιμετώπιση του υπαρξιακού άγχους μπορούν να βοηθήσουν στο στρες και να απομακρύνουν αυτό το αίσθημα της αβεβαιότητας. Απλά φρόντισε να θυμάσαι: Το να σκεφτόμαστε τη θνησιμότητά μας και τους λόγους που είμαστε εδώ, είναι μέρος της ύπαρξής μας …

Διαβάστε επίσης

Close