Γιατί αυτο-σαμποτάρουμε τις σχέσεις μας;

Γιατί αυτο-σαμποτάρουμε τις σχέσεις μας;

Το αυτο-σαμποτάζ μπορεί να είναι ένας κοινός λόγος που οι σχέσεις δεν λειτουργούν.

Μερικές φορές ένα άτομο στη σχέση επιδίδεται σε αυτή τη συμπεριφορά, αλλά μπορεί επίσης να είναι και τα δύο. Οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν ίσως υποσυνείδητα να τερματίσουν μια σχέση σαμποτάροντάς την.

Η ταινία «How to Lose a Guy in 10 Days» απεικονίζει ένα ακραίο παράδειγμα του πώς θα μπορούσε κανείς να το κάνει επίτηδες. Μπορεί να έχετε βρεθεί να κάνετε ή να λέτε πράγματα που ξέρετε ότι θα τερματίσουν μια σχέση. Μερικές φορές κάνουμε εν γνώσει μας αυτές τις επιλογές, αλλά συχνά δεν αναγνωρίζουμε τη συμπεριφορά μέχρι αργότερα ή να μας επισημανθεί.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πώς οι άνθρωποι μπορεί να σαμποτάρουν οι ίδιοι τις σχέσεις τους:

– Δεν συζητάτε τα συναισθήματά σας.

– Δεν συζητάτε τις ανάγκες σας.

– Λέτε ναι όταν θέλετε να πείτε όχι.

– Δεν βάζετε όρια.

– Κάνετε κριτική ή δείχνετε περιφρόνηση.

– Δημιουργείτε πολλές συγκρούσεις.

– Καταφεύγετε σε ψέματα ή εξαπάτηση.

– Κάνετε κατάχρηση ουσιών.

– Μιλάτε αρνητικά για τον εαυτό σας στον σύντροφό σας.

– Αποσύρεστε.

– Απομονώνεστε.

– Εκδηλώνετε ακραία ζήλια.

– Αναζητάτε ένα ελάττωμα στον σύντροφό σας και επικεντρώνεστε σε αυτό.

– Δεν δεσμεύεστε.

Γιατί οι άνθρωποι μπορεί να αυτοσαμποτάρονται
Τραύμα
Συχνά, προηγούμενες σχέσεις ή παιδικά τραύματα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που ενεργούμε στις τρέχουσες σχέσεις μας. Το τραύμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εμπιστοσύνης, αυτοεκτίμησης, άγχους, κατάθλιψης, εγκατάλειψης και απόρριψης. Το ανεπίλυτο τραύμα μπορεί, υποσυνείδητα, να μας φθείρει.

Φόβος
Ο φόβος ότι μία σχέση σοβαρεύει ή, αντίθετα, ότι μπορεί να πληγωθείτε, είναι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στη διάλυση της σχέσης. Ενδεχομένως, είναι δύσκολο να είσαι ανοιχτός στην αγάπη όταν, παράλληλα, έχεις χτίσει έναν τοίχο αυτοπροστασίας. Για να πετύχει μια σχέση πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και εμπιστοσύνη.

Ο φόβος της απόρριψης είναι επίσης μια αιτία διάλυσης της σχέσης, αφού οι άνθρωποι συχνά απομακρύνουν τους άλλους για να μην απορριφθούν από αυτούς. Ο φόβος της οικειότητας επίσης μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία απόστασης μέσα στη σχέση, με αποτέλεσμα αυτή να διαλυθεί.

Αυτοεκτίμηση
Η έλλειψη αυτοεκτίμησης μπορεί να οδηγήσει στο να απωθήσετε έναν σύντροφο για να αποφύγετε να πληγωθείτε ή να απορριφθείτε. Εάν συζητάτε για τον εαυτό σας αρνητικά, ενδεχομένως αυτό να αποτρέπει τον σύντροφό σας από το να σας επιβεβαιώνει, πέραν του ότι μπορεί να δυσκολέψει ακόμη και τη γνωριμία με έναν πιθανό σύντροφο.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό
Εάν θέλετε να διορθώσετε αυτή τη συμπεριφορά σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε ατομική θεραπεία. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή γι’ αυτές τις ανησυχίες, θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε την αιτία τους, αλλά, παράλληλα, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης και συμπεριφοράς. Η θεραπεία ζεύγους θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει έναυσμα για αλλαγή στη σχέση, προς το καλύτερο.

Πηγή: psychologytoday.com

Επιμέλεια – μετάφραση κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close