Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να ζητήσεις συγνώμη

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να ζητήσεις συγνώμη

Μερικοί λένε ότι “από τότε που βγήκε το συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο”. Αυτό δεν ισχύει. Είμαστε άνθρωποι με ατέλειες και συχνά – πυκνά σφάλλουμε. Η ειλικρινής συγνώμη μπορεί να είναι βάλσαμο που επουλώνει τις πληγές από μια λάθος συμπεριφορά μας.

Παρακάτω μερικές συμβουλές για να έχει αξία η ”συγνώμη”:

Μη ζητάς συγνώμη για τα συναισθήματα του άλλου.
Το να λες “λυπάμαι που στεναχωρήθηκες” δεν είναι ένδειξη μεταμέλειας, αλλά συγκατάβασης. Τελείως διαφορετικά πράγματα.

Ζήτα συγνώμη για τις δικές σου πράξεις ή συμπεριφορές.
Το να πεις πχ “συγνώμη που μίλησα απότομα” δείχνει ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη και είναι στη σωστή κατέυθυνση. Απόφυγε επίσης τις γενικότητες τύπου “συγνώμη για ό,τι μπορεί να έκανα και σε στεναχώρησα”. Δείχνεις ότι δεν το πολυσκέφτηκες και το λες για να ξεμπερδεύεις.

Μην προσθέτεις μια δικαιολογία μετά τη συγνώμη
Το να πεις “συγνώμη που μίλησα απότομα αλλά είχα μια δύσκολη μέρα” ουσιαστικά ακυρώνει τη συγνώμη. Το να έχεις έτοιμη τη δικαιολογία σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να επαναλάβεις το λάθος με την πρώτη ευκαιρία. Κάποια δικαιολογία θα έχεις και τότε.

Ζήτα ανοιχτά τη συγχώρεση
Αφού ανέλαβες την ευθύνη λέγοντας συγνώμη για το συγκεκριμένο λάθος σου, μπορείς να προχωρήσεις λέγοντας: “Θα μπορέσεις να με συγχωρήσεις;” Προσοχή όμως, να είσαι προετοιμασμένος να περιμένεις.

Η συγχώρεση είναι ένα δώρο που θα πρέπει να δεχτείς με ευγνωμοσύνη, όχι κάτι που σου χρωστάνε και πρέπει να στο ξεπληρώσουν αμέσως μόλις είπες τη λέξη “συγνώμη”

Μη ζητάς ανταπόδοση
Σίγουρα μία λάθος συμπεριφορά ή ένας καυγάς κάνουν και τις δύο πλευρές να παρεκτραπούν σε ένα βαθμό. Αν ζητήσεις συγνώμη για το δικό σου λάθος, μη βιαστείς να απαιτήσεις το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Επικεντρώσου στη δικιά σου πλευρά και δέιξε καλή πίστη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Close