Πώς να μιλήσετε σε ένα φίλο σας για να δει ψυχολόγο

Πώς να μιλήσετε σε ένα φίλο σας για να δει ψυχολόγο

Έχετε προσέξει ότι κάποιος φίλος σας φαίνεται θλιμμένος, αποστασιοποιημένος ή γενικά δυστυχισμένος;

Αν ναι, ίσως αντιμετωπίζει ένα θέμα ψυχικής υγείας. Και δεν είναι ο μοναδικός. Η πανδημία και οι περιορισμοί που έφερε στη ζωή μας οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση της ψυχικής υγείας όλων μας σε όλο τον κόσμο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων από 29 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι τον Μάρτιο 2021 έδειξε ότι ένας στους τέσσερις εφήβους και παιδιά έχουν κατάθλιψη. Επιπρόσθετα ένας στους πέντε ενήλικες έχει αγχώδη διαταραχή.

Εάν λοιπόν ο φίλος σας δυσκολεύεται στη ζωή του, καταρχήν, μπορείτε να τον παρηγορήσετε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνος. Ενθαρρύνοντάς τον να σκεφτεί την πιθανότητα να αναζητήσει βοήθεια, μπορεί να τον κινητοποιήσετε να αντιμετωπίσει αυτό που τον απασχολεί και να ζήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σημάδια που δείχνουν ότι ένας φίλος χρειάζεται θεραπεία
Δεν είναι εύκολο να μιλήσετε σε ένα φίλο για την ψυχική του υγεία. Δεν θέλετε να βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα και να κάνετε προβολή προβλημάτων ψυχικής υγείας εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Το να νιώθουμε πεσμένοι πού και πού είναι φυσιολογικό και δεν απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που δείχνουν ότι ο φίλος σας μπορεί να χρειάζεται βοήθεια:

-Αυξημένη χρήση ουσιών
-Έλλειψη ενδιαφέροντος για συνήθειες και δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνει
-Σημαντικές αλλαγές ζωής, όπως χωρισμός, απόλυση ή απώλεια αγαπημένου προσώπου
-Περίεργες δημοσιεύσεις ή μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
-Απομάκρυνση από την κοινωνική ζωή, απομόνωση
-Αν ο φίλος σας συνεχίζει να σας λέει πως δεν νιώθει καλά, και οι γιατροί του λένε ότι δεν έχει κάτι, μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας.

Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε το κατάλληλο άτομο για να προτείνετε στον φίλο σας να δει έναν θεραπευτή. Στη συνέχεια, θα δούμε αν έχετε τις προϋποθέσεις για να μιλήσετε για το ζήτημα ή αν κάποιος άλλος θα ήταν καλύτερος αγγελιαφόρος.

Πώς να καθορίσετε αν είστε το σωστό άτομο για να πείτε κάτι
Απλώς επειδή κάποιος μπορεί να αντιμετωπίζει ένα θέμα ψυχικής υγείας δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα πρέπει να είστε εσείς αυτός που θα του προτείνει να δει έναν θεραπευτή. Ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να διαπιστώσετε αν είστε το κατάλληλο άτομο γι’ αυτό:

-Γνωρίζω αυτό το άτομο αρκετό καιρό και σε αρκετά μεγάλο βαθμό ώστε να σχολιάσω την ψυχική υγεία του;
-Έχω μια καλή ιδέα για το τι περνάει αυτό το άτομο ή απλώς υποψιάζομαι ότι υπάρχει κάτι που το απασχολεί;
-Αν μιλούσα σε αυτό το άτομο για την ψυχική του υγεία, θα ήταν δεκτικό στην πρότασή μου ή θα την αγνοούσε;
-Ανησυχώ για τη σωματική ασφάλεια του φίλου μου; Και, αν του πρότεινα να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια, για τη δική μου;

Πώς να επηρεάσετε τον φίλο σας ώστε να ζητήσει βοήθεια
Ο καθένας είναι διαφορετικός. Ενώ ένας φίλος μπορεί να είναι απόλυτα δεκτικός, κάποιος άλλος μπορεί να είναι εντελώς αρνητικός, σε σημείο που να εξοργιστεί και μόνο που του το προτείνατε.

-Πρώτα πρέπει να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για τις πιθανές αντιδράσεις. Προσπαθήστε να φανταστείτε πώς μπορεί να αντιδράσει ο φίλος σας και έχετε έτοιμο ένα πλάνο με πιθανά σενάρια και το πώς θα ανταποκριθείτε σε αυτά. Έπειτα, επιλέξτε τον σωστό τόπο και χρόνο. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσεγγίστε αυτό το ευαίσθητο θέμα σε ένα ιδιωτικό και άνετο πλαίσιο.

-Να είστε ευγενικοί στην προσέγγισή σας. Δεν θέλετε να στρέψετε τον φίλο σας μακριά με το να είστε σκληροί, επιθετικοί η συγκαταβατικοί. Αν έχετε οι ίδιοι εμπειρία από ψυχοθεραπεία, είναι η ιδανική ευκαιρία να μοιραστείτε με τον φίλο σας την πληροφορία ότι έχετε βρεθεί κι εσείς στην ίδια θέση και η θεραπεία σας βοήθησε.

-Το πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι ο φίλος σας ξέρει ότι αναφέρετε αυτό το θέμα όχι επειδή τον κρίνετε ή πιστεύετε ότι είναι τρελός, αλλά επειδή νοιάζεστε, θλίβεστε που τον βλέπετε να υποφέρει και θέλετε το καλύτερο γι’ αυτόν.

-Τέλος, χρησιμοποιήστε δεδομένα σχετικά με την ψυχική υγεία στη συζήτηση. Έτσι ο φίλος σας θα μπορέσει να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος και ότι δεν υπάρχει στίγμα γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας.

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που υποφέρει συναισθηματικά
Εκτός από το να προτείνετε στον φίλο σας να αναζητήσει έναν εξειδικευμένο θεραπευτή, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει ότι είστε πάντα εκεί για να του προσφέρετε την αγάπη και την υποστήριξή σας. Να έχετε κατανόηση, να είστε προσιτοί και διαθέσιμοι.

Κάνετε πράγματα μαζί. Προσκαλέστε τον να πάτε μια πεζοπορία. Μαγειρέψτε του ένα γεύμα. Πάρτε τον σε μια συναυλία. Παρακολουθήστε μια νέα σειρά του Netflix. Πηγαίνετε σε μια υπαίθρια αγορά. Αγοράστε είδη τέχνης και χειροτεχνίας και συνδημιουργήστε ένα αριστούργημα. Η λίστα συνεχίζει και συνεχίζει…

Συμπέρασμα; Να είστε εκεί για τον φίλο σας και βεβαιωθείτε ότι ξέρει ότι δεν είναι μόνος – και ότι θα ξεπεράσετε αυτά τα ζητήματα μαζί.

Απόδοση-Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα
Πηγή

 

Διαβάστε επίσης

Close