Πού χρησιμεύει ένα πτυχίο ψυχολογίας;

Πού χρησιμεύει ένα πτυχίο ψυχολογίας;

Συγγραφέας: Laura Tucker

Επιμέλεια – μετάφραση: Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγος, ΜΑ, Υπ. Διδάκτωρ Παντείου

Η μελέτη της ψυχολογίας εδράζεται ανάμεσα στις ανθρωπιστικές επιστήμες και την ιατρική. Με την ευρεία έννοια του όρου, η ψυχολογία, είναι η μελέτη του νου του ανθρώπου και της συμπεριφοράς του και αποτελεί το εργαλείο με το οποίο μας δίνεται η ευκαιρία να διερευνήσουμε αναπάντητα ως σήμερα ερωτήματα, σχετικά με τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του, τις διαδικασίες με τις οποίες μαθαίνει γλώσσες, ανακαλεί αναμνήσεις και με ποιο τρόπο επηρεάζεται από τις ψυχικές νόσους.

Η έρευνα σε αυτό το αντικείμενο προκρίνει τη βαθύτερη κατανόηση του εγκεφάλου και προωθεί τη βελτίωση της υγείας και ευεξίας των τωρινών αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Αν επιλέξετε να σπουδάσετε ψυχολογία σε κάποιο πανεπιστήμιο, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε μια πληθώρα εξειδικευμένων αντικειμένων, μεταξύ άλλων, την ψυχολογία της υγείας, την ψυχολογία της εκπαίδευσης, την οργανωσιακή, κλινική, τη δικαστική ψυχολογία, την νευροψυχολογία, την ψυχολογία της άθλησης και τη συμβουλευτική.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών συνηθίζεται να διατίθενται εισαγωγικά μαθήματα αυτών των τομέων, τα οποία αποτελούν έναυσμα για περαιτέρω εξειδίκευση και επιλογή σταδιοδρομίας.

Τι σας προσφέρει ένα πτυχίο ψυχολογίας;

Αν δεν είστε απολύτως σίγουροι, για το ποια είναι η σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση, τότε διαβάζετε το σωστό άρθρο! Ωστόσο, η απάντηση εξαρτάται από εσάς και τη διαδρομή που εσείς θα επιλέξετε να αποφασίσετε για την απόκτηση του πτυχίου σας.

Έχετε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία; Τότε εξετάστε το ενδεχόμενο να γίνετε κλινικός ψυχολόγος. Ενδιαφέρεστε να εργαστείτε με νέους ανθρώπους και παιδιά; Υπάρχει δυνατότητα να επιλέξετε την ειδικότητα της ψυχολογίας της εκπαίδευσης και το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού. Θέλετε να ενισχύσετε το σύστημα της δικαιοσύνης και να παίξετε ενεργό ρόλο στην κοινωνική επανένταξη; Αναλογιστείτε την πιθανότητα να εργαστείτε στα σώματα ασφαλείας. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Με ένα πτυχίο ψυχολογίας ανά χείρας μπορείτε να επιδιώξετε μια σταδιοδρομία σε πολλούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τέχνης, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της ψυχοθεραπευτικής και της επιστημονικής έρευνας ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας.

Η περαιτέρω εξειδίκευση είναι προαπαιτούμενη αν για παράδειγμα θέλετε να εργαστείτε σε κάποιο οργανισμό ώστε να αποκτήσετε μεγαλύτερη εξοικείωση με το αντικείμενο της εργασίας σας και βαθύτερη γνώση των εφαρμογών του τομέα της ψυχολογίας για τον οποίο ενδιαφέρεστε.

Για όσους δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, υπάρχει η δυνατότητα να εργαστούν σε δομές ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικά παρέχοντας ψυχολογική στήριξη και υπηρεσίες συμβουλευτικής. Οι απόφοιτοι σχολών ψυχολογίας μπορούν να εργαστούν σε λιγότερο αναμενόμενες θέσεις εργασίας για εκείνους, όπως σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε διαφημιστικές εταιρείες και σε τμήματα ανάπτυξης εργατικού δυναμικού και υπηρεσίες εύρεσης εργασίας.

Ψυχολόγοι εργαζόμενοι σε οργανισμούς ή εταιρείες

Η επιπλέον εξειδίκευση μπορεί να σας εξασφαλίσει μια συνεργασία με κάποια εταιρεία παροχής ψυχολογικής υποστήριξης. Ο ρόλος σας είναι να εργάζεστε με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, τους οποίους θα συναντάτε είτε ως ασθενείς ή ως πελάτες, με στόχο να αναλύσετε τη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ώστε να τους κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε μαζί όποια δυσκολία παρουσιάζεται. Ως μέλος κάποιου οργανισμού, μπορεί να επιλέξετε να ειδικευτείτε σε τομείς όπως η οργανωσιακή ψυχολογία, η ψυχολογία της εκπαίδευσης, της άθλησης και η ψυχοθεραπεία.

(Σημείωση: Αν επιθυμείτε να γίνετε ψυχίατρος, γιατρός που εξειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών θα χρειαστείτε πτυχίο ιατρικής σχολής)

Ψυχοθεραπευτής

Ένας ψυχοθεραπευτής απολαμβάνει ποικιλία στην καθημερινότητα της εργασίας του αφού συνεργάζεται με ζευγάρια, ομάδες, οικογένειες, παράλληλα με τις ατομικές συνεδρίες που αναλαμβάνει και αντιμετωπίζει μεγάλο εύρος ζητημάτων που απασχολούν τους θεραπευόμενους, από αγχώδεις διαταραχές έως εξαρτήσεις.

Ανάλογα με τον τομέα στον οποίο εξειδικευτήκατε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας και σε συνδυασμό με τα προσωπικά σας επιστημονικά ενδιαφέροντα, μπορείτε να εργαστείτε ως ψυχοθεραπευτής, επιλέγοντας ανάμεσα σε πληθώρα προσεγγίσεων. Αυτές περιλαμβάνουν τη γνωστικο – συμπεριφοριστική προσέγγιση, την ψυχοδυναμική, την προσωποκεντρική, τη δραματοθεραπεία και γενικότερα τη θεραπεία μέσω τέχνης, την υπαρξιακή ψυχοθεραπεία και τη συστημική ψυχοθεραπεία.

Κοινωνικός λειτουργός

Ο κοινωνικός λειτουργός είναι ο επιστήμονας που εργάζεται με ανθρώπους που διανύουν μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους, όπως παιδιά και ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και θύματα βίας και κακοποίησης. Ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού είναι να διαφυλάξει την ψυχική και σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων και να τους υποστηρίξει ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ως κοινωνικός λειτουργός μπορείτε να εργαστείτε σε νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κέντρα απεξάρτησης. Ένας κοινωνικός λειτουργός συνήθως εξειδικεύεται εργαζόμενος με παιδιά, οικογένειες ή ενήλικες σε τομείς όπως οι εξαρτήσεις, η αναπηρία, το σωφρονιστικό σύστημα, η δημόσια υγεία και η γηριατρική φροντίδα, η αντιμετώπιση της βίας και η προστασία των θυμάτων της.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, θα εργάζεστε κυρίως με ανθρώπους που επιδιώκουν να βελτιώσουν τη ζωή τους κατανοώντας καλύτερα τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους. Θα εργάζεστε ώστε να οικοδομήσετε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στο οποίο θα ακούτε με προσοχή τους πελάτες σας.

Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να ακούει ενεργητικά, να συμπάσχει και να έχει την υπομονή να αναλυθούν τα ζητήματα που απασχολούν τον πελάτη του. Παρόλο που ο σύμβουλος δεν παρέχει καθοδήγηση και συμβουλές, λειτουργεί υποστηρικτικά ώστε ο πελάτης να πάρει μόνος τις αποφάσεις του.

Όπως και στην ψυχοθεραπεία, η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής αποτελεί ένα είδος θεραπείας μέσω του λόγου που βρίσκει εφαρμογή στη θεραπεία των διαπροσωπικών σχέσεων, των οικογενειακών διαφορών, της επιθετικής συμπεριφοράς, της παιδιατρικής, της αποκατάστασης και επανένταξης.

Η σταδιοδρομία ενός ψυχολόγου στην εκπαίδευση

Οι απόφοιτοι σχολών ψυχολογίας που ενδιαφέρονται για μια σταδιοδρομία στην εκπαίδευση μπορούν να ακολουθήσουν πολλές οδούς, όπως να εξειδικευτούν στην ψυχολογία της εκπαίδευσης, τη σχολική ψυχολογία και να εργαστούν εντός του εκπαιδευτικού πλαισίου με τους καθηγητές, τους γονείς και τους μαθητές στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Προκειμένου να εξειδικευτείτε στην ψυχολογία της εκπαίδευσης, θα χρειαστεί να κάνετε επιπλέον σπουδές και πρακτική άσκηση, προκειμένου να εργαστείτε με την ανάπτυξη των μαθησιακών δεξιοτήτων των μαθητών σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες σε συναισθηματικό ή μαθησιακό επίπεδο.

Αν επιθυμείτε να διδάξετε ψυχολογία, αναλόγως με το επίπεδο της εκπαίδευσης που σας ενδιαφέρει, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε επιπλέον εξειδίκευση στην παιδαγωγική διαδικασία. Γενικότερα οι απόφοιτοι των σχολών ψυχολογίας είναι περιζήτητοι στην εκπαίδευση εξαιτίας της κατανόησης των τρόπων εκμάθησης και της επεξεργασίας των πληροφοριών.

Αν θέλετε να διδάξετε ψυχολογία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μεταπτυχιακές ή και διδακτορικού επιπέδου σπουδές.

Σταδιοδρομία ψυχολόγων στην επιστημονική έρευνα

Οι ψυχολόγοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στην παραγωγή επιστημονικής έρευνας χρειάζεται να απευθυνθούν κυρίως σε πανεπιστήμια και άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς όπου συνήθως συνδυάζεται η διδασκαλία με την έρευνα. Η σταδιοδρομία στην έρευνα μπορεί να περιλαμβάνει συνεργασία με κυβερνητικούς οργανισμούς ή βιομηχανίες.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να εργαστείτε για μη κυβερνητικούς ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς ώστε να βοηθήσετε στην καταπολέμηση ασθενειών, διαταραχών και μαθησιακών δυσκολιών.

Λιγότερο συνηθισμένες επιλογές καριέρας για ψυχολόγους

Ως απόφοιτος σχολής ψυχολογίας μπορείτε να εργαστείτε σε τομείς εκτός του εκπαιδευτικού, του θεραπευτικού πλαισίου ή του συστήματος υγείας. Μπορεί να σας ενδιαφέρει περισσότερο μια καριέρα στη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις, στις επιχειρήσεις ή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σταδιοδρομία στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και στη διαφήμιση

Αν και δεν είναι η προφανής επαγγελματική λύση για τους απόφοιτους σχολών ψυχολογίας, μια σταδιοδρομία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πολύ πιθανή καθώς η ικανότητα των ψυχολόγων να αντιλαμβάνονται και να διαχειρίζονται πολύπλοκα προβλήματα, οι συνήθως εξαιρετικές επικοινωνιακές τους δεξιότητες και η παροχή συνήθως εύστοχων συμβουλών είναι σημαντικά πλεονεκτήματα που τους εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας στη διοίκηση, την παραγωγή και την οργάνωση τμημάτων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σταδιοδρομία στη διοίκηση επιχειρήσεων

Εξαιτίας της επιδεξιότητας των ψυχολόγων στη διαχείριση τόσο της πληροφορίας όσο και των ανθρώπινων πόρων μιας επιχείρησης, η εργασία στον επιχειρηματικό κόσμο είναι μια καλή επιλογή για έναν απόφοιτο σχολής ψυχολογίας. Παρόλο που μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία πριν αναλάβετε διοικητικούς ρόλους, αν αποφασίσετε να εργαστείτε σε κάποια εταιρεία, οι κόποι σας θα ανταμειφθούν.

Ένα πτυχίο ψυχολογίας αποτελεί επίσης μια καλή βάση για σταδιοδρομία στην πληροφορική, στη νομική, στην έρευνα αγοράς και στη δημόσια διοίκηση.

Διαβάστε επίσης

Close