Τελειομανία: πώς μπορείς να τη διαχειριστείς και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου;

Τελειομανία: πώς μπορείς να τη διαχειριστείς και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου;

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια;

Η τελειομανία είναι ένας πολυδιάστατος τύπος προσωπικότητας που σχετίζεται με έναν αριθμό από ψυχολογικές, διαπροσωπικές και συσχετιζόμενες με την επίδοση δυσκολίες. Δεν είναι διαταραχή. Δεν πρέπει να συγχέεται με το υγιές κυνήγι της τελειότητας. Ο κύκλος της τελειομανίας αποτελείται από υψηλοούς και δύσκολους στόχους.

Τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά της είναι:
– Άγχος
– Μειωμένη αποδοτικότητα
– Φόβος για αποτυχία
– Αίσθημα αναξιότητας
– Απαισιοδοξία
– Φόβος για λάθη
– Δέσμευση από τα «πρέπει»
– Αίσθημα ματαιότητας
– Υπερτονίζουν τις ικανότητες των άλλων
– Φόβος της απόρριψης
– Χαμηλή αυτοεκτίμηση
– Ντροπή και ενοχές
– Είναι ευάλωτοι σε εξαρτησιογόνες ουσίες
– Ανάληψη ρίσκου

Αιτίες που πιθανόν οδήγησαν κάποιον στην τελειομανία είναι:
– Σχέσεις γονέων με παιδιά
– Τελειομανή γονεϊκά πρότυπα
– Γονείς με μειωμένη αποδοχή
– Σχέσεις με τρίτους
– Ανταγωνισμός με τελειομανείς
– Ρόλος δασκάλου
– Επιζήτηση τελειότητας
– Κριτική των ατελειών

Οι συνέπειες μιας τελειομανίας είναι η εμφάνιση πολλών ψυχολογικών προβλημάτων, η κατάθλιψη, το άγχος και πολλές φορές κάποιες διατροφικές διαταραχές.

Ουσιαστικά υπάρχουν 2 είδη τελειομανίας. Το ένα έχει να κάνει με την σχέση που έχει το άτομο με τον εαυτό του και το άλλο έχει να κάνει με την σχέση που έχει το άτομο με τους άλλους.

Αυτό όμως που θα μας απασχολήσει περισσότερο εδώ είναι η σχέση που έχει το άτομο με τον εαυτό του. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε ποια είναι η ειδοποιός διαφορά ενός ατόμου υψηλών επιδόσεων και εκείνου που αρέσκεται σε υπερβολικό βαθμό από την τελειότητα. Με μια φράση και στην πιο απλή του μορφή θα λέγαμε πως η διαφορά έγκειται στο πως αντιλαμβάνεται καθένας από εμάς την έννοια της ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ. Αυτό που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχία των ανθρώπων είναι το τι διάσταση επιθυμούν να δίνουν στις αποτυχίες τους. Μία τελειομανής προσωπικότητα δεν αντέχει την αποτυχία, φοβάται την ύπαρξή της, σιχαίνεται και στην ιδέα μιας πιθανής αποτυχίας γι’ αυτό και προσπαθεί με οποιοδήποτε ψυχοσωματικό κόστος να αγγίξει την τελειότητα. Επιπρόσθετα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία των τελειομανών, οι οποίοι θεωρούν πως ο λόγος που τους αποδέχεται ο περίγυρος τους κοινωνικά είναι γιατί φαινομενικά είναι ”τέλειοι” και ότι εάν μια μέρα δεν θα είναι πια, τότε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να τους επικρίνουν και αργότερα να τους παρατήσουν.

Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;
Καταρχήν το άτομο πρέπει να θέτει πιο ρεαλιστικούς στόχους και κυρίως βάσει των αξιών του, να αναλύσει τα πρότυπα της συμπεριφοράς του και στο τέλος να ανταμείβει τον εαυτό του.

Όσον αφορά το σχολείο, οι δάσκαλοι είναι βοηθοί τους και πρέπει να μάθουν στους μαθητές τους πως τα σχολεία είναι μέρος απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων και όχι αρένα ανταγωνισμού. Πως τα λάθη είναι φυσιολογικά αφού και ο δάσκαλος κάνει λάθη. Τέλος, πρέπει να βοηθούν τους μαθητές στην καλύτερη οργάνωση του χρόνου τους και της στοχοθέτησής τους.

Αν ανήκεις στους τελειομανείς αυτού του κόσμου είναι καλό να γνωρίζεις πως η τελειομανία είναι ένας φόβος που χρήζει σημαντικό να βελτιώσεις και μετέπειτα να ξεπεράσεις, αν και εφόσον θέλεις να πετύχεις περισσότερα στη ζωή σου! Η τελειομανία είναι πολλά περισσότερα από την απλή επιθυμία να επιτευχθούν οι στόχοι σου! Είναι η αντανάκλαση του εαυτού σου στον καθρέφτη και αυτό που δείχνει είναι ανησυχία, υπέρμετρο άγχος και φόβο για μια πιθανή αποτυχία, είτε στα επαγγελματικά είτε στα προσωπικά σου ζητήματα με αποτέλεσμα όλα αυτά μακροπρόθεσμα, να συντελούν σε μια κακής ποιότητας ζωή!

Μη φοβάσαι την τελειότητα! Δεν θα την πετύχεις ποτέ! Salvador Dali

Διαβάστε επίσης

Close