Τι είναι το doxing και γιατί επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες;

Τι είναι το doxing και γιατί επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες;

Έχετε ακούσει τον όρο doxing; Είναι η σκόπιμη αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων και πληροφοριών μας στο διαδίκτυο, χωρίς τη συγκατάθεσή μας.

Φυσικά η πρόθεση εκείνου που αποκαλύπτει πληροφορίες μας, χωρίς να έχουμε συμφωνήσει προηγουμένως σε αυτό, δεν είναι καλή. Επιδιώκει να μας βλάψει, να μας εκδικηθεί και γενικότερα να μας εκθέσει σε κίνδυνο. Μπορεί να δούμε τον τηλεφωνικό μας αριθμό, τη διεύθυνσή μας αλλά και φωτογραφίες μας σε κοινή θέα.

Είμαστε εκτεθειμένοι και συχνά παθαίνουμε σοκ, σκεπτόμενοι τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Το doxing προκαλεί ένα ντόμινο προβλημάτων, καθώς το θύμα βρίσκεται σε κίνδυνο παρενόχλησης και αισθάνεται φόβο, ντροπή και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Συχνότερα θύματα οι γυναίκες
Οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα dox-ing. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς οι γυναίκες είναι πιθανότερο να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων στο διαδίκτυο. Παρατηρούμε πολύ συχνά κάποιοι με σκοπό να βλάψουν μια γυναίκα, να μοιράζονται μηνύματα, βίντεο και φωτογραφίες προκειμένου να τους κάνουν κακό.

Μια έκθεση του 2020 από τις Γυναίκες του ΟΗΕ με επίκεντρο την Ινδία, τη Μαλαισία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα έδειξε ότι οι γυναίκες βιώνουν ταυτόχρονα πολλές μορφές διαδικτυακής βίας, όπως είναι το τρολ, το doxing και τα hacks στα social media.

Eπιπρόσθετα, σύμφωνα με παγκόσμια έκθεση από την Economist Intelligence Unit, η διαδικτυακή βία σε βάρος των γυναικών είναι ανησυχητικά διαδεδομένη και στις 51 χώρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Ειδικότερα, σε ποσοστό 45% οι γυναίκες που ανήκουν στη γενιά Z αλλά και οι Millennials λένε ότι έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής βίας.

Επίσης, το 31% των γυναικών της γενιάς X και των Baby Boomers δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής βίας. Ακόμη, το 85% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως έχουν γίνει μάρτυρες διαδικτυακής βίας κατά των γυναικών.

Η διαδικτυακή βία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο – και όπως δείχνουν τα στοιχεία επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες. Αναφορικά με το πού βρίσκει πιο πρόσφορο έδαφος, παρατηρείται ότι η Αφρική, η Λατινική και η Καραϊβική έχουν… αρνητικό προβάδισμα, καθώς πάνω από το 90% των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα είπαν πως έχουν επηρεαστεί…

Ήξερες ότι…
Cyber flashing είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την αποστολή ανεπιθύμητων σεξουαλικών εικόνων σε απευθείας σύνδεση. Με τον όρο flaming εννοούμε την ανάρτηση προσβλητικών ή εχθρικών μηνυμάτων σε κοινωνικά δίκτυα ή φόρουμ.

Συχνότητα των φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο
Παγκοσμίως ένα στα οκτώ παιδιά έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας, είτε στο διαδίκτυο, είτε στην πραγματική ζωή. Στην Ευρώπη η αναλογία είναι ένα προς πέντε. Το 70% έως 85% των παιδιών-θυμάτων ηλικίας 1 έως 18 ετών γνωρίζουν αυτούς που τα κακοποιούν.

Το ένα τρίτο των κακοποιημένων παιδιών δεν μιλάνε για ό,τι τους συμβαίνει με κανέναν και γι’ αυτό δεν γίνονται σχετικές καταγγελίες. Κατά συνέπεια δεν είναι εύκολο να μετρηθεί το πραγματικό εύρος του φαινομένου.

 

Πηγή: sayyestothepress.gr, ΤΕΥΧΟΣ #570

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν;

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν;

Είναι η τυπική προοδευτική μυϊκή χαλάρωση η καλύτερη μέθοδος για ένα συγκεκριμένο άτομο; Ή μήπως θα ήταν καλύτερες οι τεχνικές οραματισμού, η διαφραγματική αναπνοή, ο καθοδηγούμενος διαλογισμός;

Close