Ξέρετε πώς να διαχειριστείτε το τέλος της σχέσης σας;

Ξέρετε πώς να διαχειριστείτε το τέλος της σχέσης σας;

Διαχείριση του τέλους της σχέσης… Λέγοντας “αντίο”

Η πικρή ώρα του ‘αντίο’ ήρθε. Το άτομο που μέχρι πρότινος ήταν το άλλο σας μισό έφυγε, λέγοντας αντίο, χωρίς να πει τίποτα, με μια γελοία δικαιολογία, με ένα άλλο άτομο, προδίδοντάς σας ή πληγώνοντας σας.

Εκτός από τη φυσική απουσία έχετε και πλούσια γκάμα αρνητικών συναισθημάτων: θυμό, πληγωμένο εγωισμό, πόνο, απογοήτευση, δυστυχία, απελπισία, πένθος….

Πώς τα διαχειρίζεστε όλα αυτά; Πώς προχωράτε μπροστά; Πώς επιστρέφετε στην κανονική ζωή και ξαναχαμογελάτε; Μερικές ιδέες για τη διαδικασία της επούλωσης της πληγής…

1. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να πενθήσει

Μπορεί να σας φαίνεται ότι η συγκεκριμένη συμβουλή αντιβαίνει την κοινή λογική. Κι όμως, είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε τον εαυτό σας να πενθήσει για ένα διάστημα. Η διάσημη ψυχίατρος που έχει γράψει εκτενώς για τη διαδικασία του πένθους, η Elizabeth Kubler-Ross δίνει τα εξής στάδια πένθους: άρνηση, θυμό, παζάρεμα, κατάθλιψη και αποδοχή. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και αποδεκτά συναισθήματα, αρκεί να μη γίνετε δυσλειτουργικό άτομο και να μη πάρουν πάρα πολύ χρόνο.

2. Δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας και επιτρέψτε του να νιώσει τον πόνο

Συχνά η πρώτη μας αντίδραση αλλά και η συμβουλή των φίλων μας είναι να ξεχάσουμε τον χωρισμό το γρηγορότερο και να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να πονέσει. Αυτό όμως είναι λάθος. Δώστε άδεια στον εαυτό σας να αισθανθεί άσχημα για τον χωρισμό, διότι αυτό είναι και το φυσιολογικό.

Αν δεν αισθανθείτε πόνο, τότε προφανώς δεν είχατε αισθανθεί και μεγάλη αγάπη. Η τακτική του ‘βρίσκω τρόπους να ξεχαστώ’, πχ με δουλειά, εξόδους, χόμπι μια νέα σχέση αμέσως μετά το χωρισμό, συνήθως δεν αποδίδει, γιατί ο πόνος παραμονεύει και έρχεται κάποια στιγμή στην επιφάνεια. Αντικρίστε τα συναισθήματά σας, επιτρέψτε τους να υπάρξουν και στη συνέχεια προχωρήστε.

3. Επιλέξτε να έχετε γύρω σας θετικούς ανθρώπους και θετική ενέργεια

Αυτό δεν αντιβαίνει τα δύο παραπάνω, παρόλο που μπορεί να φαίνεται έτσι! Η ιδέα είναι ότι συζητάμε με τους φίλους τα του χωρισμού, επεξεργαζόμαστε τα γεγονότα και τα συναισθήματά μας, αλλά δεν μπαίνουμε στο βάλτο της λύπησης και αυτολύπησης για πάντα. Οι καλοί φίλοι δε μας επιτρέπουν να ζούμε το χωρισμό ξανά και ξανά. Οι καλοί φίλοι μας ενθαρρύνουν, μας στηρίζουν και μας βοηθάνε να χαμογελάμε και να περνάμε όμορφα.

4. Μάθετε το μάθημά σας και νιώστε ευγνωμοσύνη

Αναλογιστείτε τι πήρατε και τι μάθατε μέσα από αυτή τη σχέση, θετικό ή αρνητικό, μικρό ή μεγάλο. Επικεντρωθείτε στο μάθημα που πήρατε από τη σχέση και θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό που είχε την ευκαιρία να ζήσει αυτή την εμπειρία. Μετά το χωρισμό είστε λίγο πιο σοφός και λίγο πιο δυνατός. Νιώστε ευγνωμοσύνη για όσα πήρατε και όσα μάθατε μέσα από τη σχέση που τελείωσε. Ο Dr. Seuss, ο διάσημος συγγραφέας παιδικών βιβλίων είπε, σε ελεύθερη δική μου απόδοση, «μη κλαις που τελείωσε, να χαμογελάς που υπήρξε»!

5. Πώς ωφεληθήκατε;

Το τελευταίο που σκέφτεται κανείς όταν τελειώσει μια σχέση είναι το πώς ωφελήθηκε από αυτή. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα σημαντικό μάθημα αλλά και κέρδος ζωής. Επικεντρωθείτε στο τι αποκομίσατε από τη σχέση και πώς η γνώση και η εμπειρία μπορεί να σας βοηθήσει στο μέλλον.

Μπορεί να μάθατε κάτι για το είδος ανθρώπου και συμπεριφορά που πρέπει να αποφύγετε ή, αντίθετα, να επιδιώξετε να έχετε στη ζωή σας, μπορεί να μάθατε κάτι για το τι σας αρέσει, νέα πράγματα, μπορεί να κερδίσατε την ανεξαρτησία σας, πάντα υπάρχει κάποιο κέρδος. Ανακαλύψτε το!

Επίσης, ας μη ξεχνάμε το κλισέ ότι ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές. Όταν καταλαγιάσουν τα πρώτα έντονα συναισθήματα μπορείτε να αποφασίσετε να τα διαχειριστείτε. Μη ξεχάσετε να βάλετε όρια!

Αν η σχέση τελείωσε, τέλος! Μη προσπαθείτε με παρακάλια και τεχνάσματα όταν ο άλλος δε θέλει. Δεν υπάρχει πιο ψυχοφθόρο από το να είστε στο μπες-βγες σε μια σχέση, μια μαζί, μια χώρια. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να μείνει μόνος, να βρει θετικές παρέες και υποστήριξη και να έχει μια αίσθηση ευεξίας. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και χώρο να κλείσουν οι πληγές του χωρισμού.

Dr. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε επίσης

Close