Αυθεντικό ιταλικό τιραμισού, γρήγορο και λαχταριστό

Αυθεντικό ιταλικό τιραμισού, γρήγορο και λαχταριστό

Το  τιραμισού είναι ένα γλυκό που αγαπάμε πολύ και προτιμάμε συχνά γιατί είναι αρκετά ελαφρύ και δε μας …λιγώνει!

Η προέλευση του τιραμισού βρίσκεται μεταξύ Φρίουλι και Βένετο της Ιταλίας. Είναι ένα γλυκό που τρώγεται με κουτάλι έχοντας ως βάση τα μπισκότα σαβαγιάρ (ή άλλα μπισκότα που τρίβονται εύκολα ) βρεγμένα με καφέ και καλύπτονται με κρέμα από μασκαρπόνε, αυγά και ζάχαρη. Σε ορισμένες παραλλαγές, η κρέμα είναι επίσης αρωματισμένη με λικέρ.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αναφορές στα βιβλία, το τιραμισού είναι ένα γλυκό που δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, μιας και η συνταγή του εμφανίζεται μετά τη δεκαετία του 1960. Το λεξικό της ιταλικής γλώσσας Sabatini Coletti κάνει την πρώτη αναφορά στο όνομά του το 1980. Έχει ομοιότητες με άλλα γλυκά, όπως το Τορίνο, τη Σαρλότ και τη Βαυαρική Lombarda.

 

Η αυθεντική συνταγή

Υλικά
400 γραμμάρια μπισκότα σαβαγιάρ
120 γραμμάρια ζάχαρης
4 αυγά
500 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε
Κακάο για πασπάλισμα
1 πρέζα αλάτι
Καφές espresso

 

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε περίπου 4 φλιτζάνια καφέ espresso και προσθέτουμε σε αυτόν ζάχαρη μέχρι να γίνει μέτριος. Βουτάμε μέσα τα μπισκότα μέχρι να νοτίσουν και στη συνέχεια, τα στρώνουμε σε ένα πυρέξ της αρεσκείας μας. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη με τους κρόκους των αυγών και τα χτυπάμε δυνατά μέχρι να ασπρίσουν. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με μια ξύλινη κουτάλα το μασκαρπόνε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα και το αναμειγνύουμε με το μείγμα των κρόκων. Έπειτα, χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα του τυριού με τους κρόκους. “Ποτίζουμε” τα μπισκότα με λίγο καφέ ακόμη χωρίς όμως να χάσουν τη φόρμα τους και από πάνω προσθέτουμε μια στρώση κρέμας. Με μια σπάτουλα ισιώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο και από πάνω φτιάχνουμε άλλη μια στρώση σαβαγιάρ με τρόπο αντίθετο από πριν (οριζόντια τη μία, κάθετα την άλλη) έτσι ώστε να μην αφήνουν κενά. Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και με τη βοήθεια πάλι της σπάτουλες ισιώνουμε μέχρι να γίνει λείο. Πασπαλίζουμε με κακάο και αφήνουμε το πυρέξ το στο ψυγείο για τρεις ώρες τουλάχιστον.

Tip: Παρόλο που δεν είναι στην αυθεντική συνταγή, μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε λίγο ρούμι ή λικέρ στον καφέ που βουτάμε τα μπισκότα.

 

Διαβάστε επίσης

Close