Φαλάφελ: Υπέροχη γεύση από τη Μέση Ανατολή

Φαλάφελ: Υπέροχη γεύση από τη Μέση Ανατολή

Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι τηγανητές μπαλίτσες ή δίσκοι φτιαγμένα από άλευρο ρεβιθιών, από κουκιά, ή συνδυασμό των δύο. Είναι παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας, που πιθανότατα προέρχεται από την Αίγυπτο. Συνήθως σερβίρεται μέσα σε αραβική πίτα, που μοιάζει με φάκελο, ή τυλιγμένα σε ένα είδος αρτοσκευάσματος που ονομάζεται ταμπούν κα μοιάζει με τορτίγια. Τα φαλάφελ μπορούν να συνδυαστούν με μία σαλάτα, λαχανικά τουρσιά, καυτερές σάλτσες και σάλτσες από ταχίνι (χούμους). Μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ως σνακ ή να σερβιριστούν ως μεζέδες.

Διάβασε παρακάτω την παραδοσιακή συνταγή για μοναδικά φαλάφελ, για να τα απολαύσεις στο σπίτι από τα χεράκια σου …

 

Υλικά για τα φαλάφελ

  • 250 γρ. ρεβύθια
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 3 μάτσα μαϊντανό
  • 1 μάτσο κόλιανδρο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι& Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. αλεύρι

 

Διαδικασία

Βάζουμε τα ρεβίθια σε νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20 με 24 ώρες. Στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το κόλιανδρο, το σκόρδο, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι στην ποσότητα που θέλουμε. Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και αν χρειαστεί σταματάμε το μίξερ ενδιάμεσα και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε το μείγμα των φαλάφελ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μικρά στρογγυλά μπαλάκια- φαλάφελ και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξουν. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι λάδι και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει καλά, βάζουμε μέσα όσα φαλάφελ χωράνε ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους. Τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα, κατά προτίμηση με σως χούμους και αράβικη πίτα.

Διαβάστε επίσης

Close