Φτιάξε ριζότο σαν Ιταλός, με την αυθεντική ιταλική συνταγή βήμα - βήμα!

Φτιάξε ριζότο σαν Ιταλός, με την αυθεντική ιταλική συνταγή βήμα – βήμα!

Το Risotto είναι ένα από τα βασικά ιταλικά πιάτα που όλοι απαραίτητα πρέπει να έχουν στο βιβλίο με τις συνταγές. Κρεμώδες, γευστικό και χορταστικό αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για κάτι νόστιμο και σπιτικό. Με διάφορες εκδοχές ως προς την παρασκευή του, θα μπορούσατε να δοκιμάζετε διαφορετική γεύση κάθε βράδυ και ποτέ να μην το βαρεθείτε.

Εύκολος οδηγός για την παρασκευή παραδοσιακού ιταλικού ριζότο:

Κρεμώδες, αυθεντικό ιταλικό ριζότο
Το ιταλικό ριζότο απαιτεί χρόνο και προσοχή. Αλλά αξίζει! Όχι μόνο θα φτιάξετε ένα υπέροχο γεύμα, αλλά το ριζότο είναι μια κλασική συνταγή που έχει πολλές εναλλακτικές ανάλογα με την ποικιλία των διαφορετικών συστατικών. Έτσι είτε θέλετε να φτιάξετε ριζότο με τον παραδοσιακό ιταλικό τρόπο, είτε απλώς ψάχνετε για μια απλή, εύκολη συνταγή βρήκατε εκείνο που χρειάζεστε!

Η ιστορία του παραδοσιακού ιταλικού πιάτου
Το ριζότο εμφανίζεται τον 15ο αιώνα στη Λομβαρδία, όταν αγροτεμάχια μετατρέπονται σε ορυζώνες, καθώς ο πληθυσμός των πόλεων άρχισε να αυξάνεται και η ζήτηση για τροφή ανέβηκε. Όταν το ρύζι άρχισε να καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό, άρχισαν να διαδίδονται και διάφοροι τρόποι παρασκευής και μαγειρέματος και σύντομα η «σούπα ρυζιού» καθιερώθηκε, η οποία ήταν ταυτόχρονα μια πρώιμη μορφή ριζότου.

Η επίσημη συνταγή διαμορφώθηκε από τον διάσημο ιταλικό μάγειρα Giovanni Felice Luraschi το 1829 στο Nuovo Cuoco Milanese Economico, ή το «The New Thrifty Milanese Cookbook». Ονομάστηκε ‘risotto alla Milanese giallo’. Η αρχική του συνταγή δεν ξεφεύγει πολύ από το σημερινό, επιπλέον με ζωμό από κρέας (μεδούλι), τυρί, σαφράν και μοσχοκάρυδο.

Risotto Alla Milanese

Το Risotto Alla Milanese είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τύπους ριζότο. Με προσθήκη σαφράν, έχει μια χαρακτηριστική γεύση και χρώμα που το ξεχωρίζει από άλλες εκδοχές του. Ένας λαϊκός μύθος συνδέει τη δημιουργία του με τον διάσημο ναό, Ντουόμο του Μιλάνου. Η ιστορία λέει ότι ένας μαθητευόμενος που ονομάζεται Valerius ανέλαβε ολοκλήρωση των βιτρώ στα παράθυρα της εκκλησίας, και χρησιμοποίησε μια ποικιλία από έντονα, ζωντανά χρώματα. Αλλά οι κάτοικοι της πόλης δεν θεώρησαν ότι αυτό σχετίζονταν με τη χρήση σαφράν.

Απογοητευμένος ο Valerius που η σκληρή δουλειά του δεν εκτιμήθηκε δεόντως, αποφάσισε να ρίξει σαφράν στο ρύζι που θα σερβίρονταν στον γάμο του κυρίου του, πιστεύοντας πως έτσι θα έπαιρνε γλυκιά εκδίκηση …αλλά το σχέδιό του είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Το γεύμα του γάμου πήγε πολύ καλά και έτσι γεννήθηκε το risotto alla milanese.

Τι πρέπει να θυμάστε πριν από το μαγείρεμα
Όταν μαγειρεύετε το ιταλικό ριζότο δεν πλένετε το ρύζι εκ των προτέρων. Το φυσικό άμυλο στους κόκκους του βοηθά την απορρόφηση του ζωμού και έτσι γίνεται πιο πλούσιο και κρεμώδες. Επίσης η προετοιμασία είναι πολύ πιο εύκολη!

Ομοίως, ο ζωμός θα πρέπει πάντα να είναι ζεστός. Εάν έχετε προσθέσει όλον τον έτοιμο ζωμό και χρειάζεστε επιπλέον, απλά προσθέστε λίγο ζεστό νερό αντ’ αυτού.

Μπορείτε να κάνετε το ριζότο με διάφορους τρόπους – με γαρίδες, μανιτάρια, κολοκυθάκια, κόκκινες πιπεριές – ο κατάλογος είναι μεγάλος! Αλλά θα πρέπει να προσαρμόσετε τη συνταγή σας ανάλογα με τον χρόνο μαγειρέματος. Έτσι, για παράδειγμα, ένα ριζότο με πιπεριές θα παρασκευαστεί με τις πιπεριές από την αρχή, ενώ το ριζότο με γαρίδες θα παρασκευαστεί ξεχωριστά και οι γαρίδες θα προστεθούν τα τελευταία λεπτά για να αποφευχθεί το υπερβολικό βράσιμο.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το ριζότο απαιτεί χρόνο και υπομονή. Αυτό σημαίνει ότι δεν ασχολείστε με άλλες εργασίες κατά το μαγείρεμα. Εμπιστευθείτε μας, αξίζει τον κόπο!

Ιταλικό ρύζι ριζότο
Υπενθύμιση : δεν πλένετε το ρύζι προτού το μαγειρέψετε
Κλασική ιταλική συνταγή ριζότο
Μερίδες: 4-6

Χρόνος: 30 λεπτά για το ζωμό + 45 λεπτά για το ριζότο

Συστατικά
400 γρ. Ρύζι arborio
50 γραμμάρια ανάλατο βουτύρο
115 ml λευκό κρασί (όχι αφρώδες)
1 λίτρο ζωμό – κρέατος ή λαχανικών
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
25 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
50g τυρί Bel Paese (προαιρετικό)

Ζωμός
Για τον ζωμό λαχανικών θα χρειαστείτε:
1 κουταλάκι παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 καρότα (μέτρια – μεγάλα)
1 σέλινο
Βότανα επιλογής (μαϊντανός, ρίγανη, θυμάρι)
Αλατοπίπερο
Αρχικά, θερμαίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο δοχείο. Στη συνέχεια κόψτε τα λαχανικά και προσθέστε στο δοχείο με 2 λίτρα νερού. Προσθέστε τα βότανα, το αλάτι και το πιπέρι και στη συνέχεια αφήστε το να βράσει και αφήστε το να σιγοβράσει για 30 λεπτά ή μέχρι το νερό να απορροφήσει τα αρώματα. Φιλτράρετε τα κομμάτια των λαχανικών, και έχετε έτοιμο έναν γευστικό ζωμό.

Για το ριζότο
Ξεκινήστε με ένα “soffritto” και λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σοτάρετε για περίπου πέντε λεπτά (μέχρι το κρεμμύδι να γίνει ‘χρυσό’).
Στη συνέχεια, προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά μέχρι να “δέσει” με το βούτυρο. (το καταλαβαίνουμε όταν το ρύζι γίνεται διάφανο)
Το αφήνετε στη φωτιά για περίπου 2-3 ​​λεπτά.
Προσθέστε το λευκό κρασί και ανακατέψτε μέχρι να αναμιχθεί με το ρύζι.

Στη συνέχεια ρίχνετε 1/2 ποσότητα του ζωμού στην κατσαρόλα για να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία, για να απορροφηθούν τα υγρά από το ρύζι. Κατά τη διάρκεια του βρασμού θα πρέπει να ανακατεύετε συχνά.

Αυτό είναι και το δύσκολο κομμάτι: Συνεχίστε να προσθέτετε και τον υπόλοιπο ζωμό, λίγο-λίγο, σταδιακά. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία ανάμειξης, ώστε να απορροφάται πλήρως και στη συνέχεια (και μόνο τότε) προσθέτετε κι άλλο, κοκ. Αν ο ζωμός προστεθεί όλος σε μία φορά δεν θα “δέσει” σωστά. Θυμηθείτε ότι η υπομονή είναι το κλειδί!
…Ούτε η Ρώμη χτίστηκε σε μια μέρα!

Μετά από περίπου 20 λεπτά, το ρύζι θα πρέπει να είναι κρεμώδες ωστόσο και al dente.

Η επόμενη φάση ονομάζεται «mantecatura». Πάρτε το ριζότο από τη φωτιά, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο και ανακατέψτε καλά. Αυτό του δίνει την κρεμώδη υφή.

Προαιρετικά: αν θέλετε ριζότο τυριών, προσθέστε παρμεζάνα και μερικά Bel Paese ψιλοκομμένα σε μικρά τετράγωνα και προσθέστε τα στο ρύζι στο στάδιο mantecatura. Κάνετε αυτό για περίπου 2 λεπτά έως ότου τα τυριά λιώσουν.
Τέλος, προσθέστε τη ρίγανη , το αλάτι και το πιπέρι.
Συνδυάστε το με φρέσκια σαλάτα ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (ή και τα δύο!).

Έτοιμο!

***Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και το “Το περίφημο “ελληνικό” Ριζότο της Δώρας” που είναι αριστούργημα!

Διαβάστε επίσης

Close