Οι πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες φούρνου

Οι πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες φούρνου

Η συνταγή είναι για πατάτες φούρνου τραγανές στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό παραμένουν κρεμώδεις με πλούσια γεύση.

Συστατικά

• Αλάτι, πιπέρι
• ½ κ.γ. (4 γρ.) σόδα μαγειρικής
• 2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
• 5 κ.σ. ελαιόλαδο
• Θρυμματισμένο δεντρολίβανο
• 3 σκελίδες τριμμένο σκόρδο

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τον φούρνο στη μεσαία σχάρα και τον προθερμαίνουμε στους 230 ℃ με αντιστάσεις ή στους 200℃ με αέρα. Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε 2 λίτρα νερό. Προσθέτουμε περίπου 2 κ.γ. αλάτι, τη σόδα και τις πατάτες και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε οι πατάτες να σιγοβράζουν και σβήνουμε τη φωτιά όταν μπήξουμε ένα μαχαίρι και αυτό συναντήσει μικρή αντίσταση (περίπου 10 λεπτά από την ώρα που αρχίσουν να βράζουν)

2. Ενώ βράζουν οι πατάτες, βάλτε σε ένα μικρό τηγάνι το ελαιόλαδο με το δεντρολίβανο, το σκόρδο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να κιτρινίζει το σκόρδο (περίπου 3 λεπτά). Στραγγίστε το λάδι με ένα μικρό στραγγιστήρι και κρατήστε στην άκρη το μείγμα του δεντρολίβανου με το σκόρδο.

3. Όταν οι πατάτες έχουν βράσει όσο χρειάζεται, στραγγίστε με προσοχή το νερό και αφήστε τις στην κατσαρόλα περίπου 30 δευτερόλεπτα για να εξατμιστεί η περιττή υγρασία. Μεταφέρετε τις σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, και ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. Κουνήστε με δύναμη το μπολ δεξιά και αριστερά ώστε να δημιουργηθεί γύρω από κάθε πατάτα ένα χοντρό στρώμα πολτοποιημένης πατάτας.

4. Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα ευρύχωρο ταψί και τοποθετήστε τις έτσι ώστε να μην καλύπτει η μία την άλλη. Βάλτε τις στο φούρνο και ψήστε τις χωρίς να τις κουνήσετε για 20 λεπτά. Μετά γυρίστε τις από την άλλη πλευρά με τη βοήθεια μιας μεταλλικής σπάτουλας και ψήστε τις ακόμα 30 με 40 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσουν καφέ χρώμα και να γίνουν τραγανές από όλες τις πλευρές (αν χρειαστεί ξαναγυρίστε τις).

5. Μεταφέρετε τις πατάτες σε μεγάλο μπολ, προσθέστε το μείγμα δεντρολίβανου-σκόρδου και λίγο φρέσκο μαϊντανό και ανακατέψτε τις για να πάει το μείγμα παντού. Σερβίρετε αμέσως.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε επίσης

Close