Όλγα, η βασίλισσα που "ατενίζει" τη Θεσσαλονίκη

Όλγα, η βασίλισσα που “ατενίζει” τη Θεσσαλονίκη

Μια φωτογραφία, μια ιστορία και ένα άγαλμα που κοιτάζει για πάντα τη Θεσσαλονίκη!

Όλγα, η βασίλισσα που "ατενίζει" τη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία: ©Korina Kapsali‎

Το άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας, πλάι στον αδριάντα του συζύγου της Βασιλιά Γεώργιο Α’ (στη Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 4, στο σημείο που ο Γεώργιος δολοφονήθηκε το 1913).

Τη λέγανε και “αγαπημένη βασίλισσα των Ελλήνων”.
Μια γυναίκα που είχε από επιζήσει πολέμους και επαναστάσεις, έζησε την δολοφονία του συζύγου της και τον θάνατο 3 παιδιών της, του αδελφού της και σχεδόν όλα τα ξαδέλφια της και ανίψια της.

Το 1863 ο πρίγκιπας Γουιέλμος της Δανίας έγινε βασιλιάς της Ελλάδας με το όνομα Γεώργιος ο Α’ σε ηλικία 15 ετών.
Στα 19 του παντρεύτηκε τη Μεγάλη Δούκισσα του Τσάρου και μέλους της Δυναστείας των Ρομανόφ, τη 17χρονη Όλγα Κονσταντίνοβα.

Η Όλγα ήταν μια ατίθαση και όμορφη νεαρή κοπέλα. Μάλιστα στα 10 της όταν επισκέφτηκε τη βασίλισσα Βικτωρία στην Αγγλία, η Βικτωρία είχε τόσο εντυπωσιαστεί από την ομορφιά και την καλλιέργεια της μικρής Όλγας που σκεφτόταν ότι θα ήταν η ιδανική σύζυγος για τον γιο της Αλφρέδο. Κάτι που βέβαια δεν συνέβη ποτέ.

Όταν συνάντησε για 2η φορά τον Γεώργιο Α’ (η 1η ήταν στα 12 της), είδε τη γοητεία που του ασκούσε. Ωστόσο την ίδια γοητεία ασκούσε και ο νεαρός βασιλιάς στην Πριγκίπισσα. Έτσι, ενώ αρχικά ο Γεώργιος επιχειρούσε να τελέσει έναν γάμο, λόγω γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων, στη συνέχεια αντιλήφθηκε τη φλόγα ενός έρωτα που μάλιστα ήταν αμοιβαίος.

Από το 1884 ζούσαν σε μια έπαυλη που έκτισαν στο Τατόι, σε ρωσικό στυλ, για να της θυμίζει την αγαπημένη της Ρωσία.
Εκεί η Όλγα ζούσε μια όμορφη ζωή με τον άντρα της και ταυτόχρονα στα μεγάλα διαστήματα που έμενε μόνη, ξεκίνησε ένα τεράστιο κοινωφελές έργο.

Έκτισε το Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” στην Αθήνα, το Ρωσικό Νοσοκομείο στον Πειραιά, πολλά Ιδρύματα αλλά και γυναικείες φυλακές.

Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α’, η Όλγα γύρισε στο σπίτι της στη Ρωσία.
Εκεί όμως τη βρήκε η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Κυνηγήθηκε από τους Μπολσεβίκους αλλά κατάφερε να διαφύγει.
Το 1920 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου ανέλαβε την Αντιβασιλεία της χώρας. Μέχρι το 1924 που έφυγε για την Ιταλία, όπου και πέθανε, 2 χρόνια αργότερα, το 1926.

Από το 1936 η σορός της μεταφέρθηκε και βρίσκεται στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου.
Από το 2016, το άγαλμά της, έργο του Ρώσου γλύπτη Andrey Korobtsov, δεσπόζει στην ομώνυμη οδό, σε ένα μικρό παρκάκι, στο σημείο που σκότωσαν τον πολυαγαπημένο της σύζυγο.

Φωτογραφία: Korina Kapsali
Κείμενο: Dimitris Symeonidis

Διαβάστε επίσης

Ζωγραφική σε αχαρτογράφητα νερά... Φυλακές Επταπυργίου 1984-1989

Ζωγραφική σε αχαρτογράφητα νερά… Φυλακές Επταπυργίου 1984-1989

Η ζωγραφική ημερεύει τον άνθρωπο…
Στην χάραξη γραμμών και στην ρευστότητα των χρωμάτων, μέσα από το ανθρώπινο χέρι, ο άνθρωπος κάθε ηλικίας, γνωστικής βαθμίδας και δεξιότητας συναντά τον βαθιά μέσα του εαυτό, γίνεται Δημιουργός

Close