Ερωτομανία: Μια εξαιρετικά σπάνια μορφή διαταραχής

Ερωτομανία: Μια εξαιρετικά σπάνια μορφή διαταραχής

Το 1921, λίγα μόλις χρόνια μετά τον τερματισμό του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που συντάραξε την απανταχού πρόοδο ανά την υφήλιο, η επιστήμη προχωράει σε τομείς που σπανίως είχαν διευκρινιστεί στο παρελθόν, όπως τα παράδοξα σύνδρομα.

Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, ο Γάλλος ψυχίατρος Gaetan Gatian de Clerambault, έπειτα από περιπτώσεις ασθενών του που αντιμετώπισε και εξέτασε, κατέγραψε πληθώρα αντίστοιχων νόσων, τα οποία δεν είχαν απασχολήσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη, και τα δημοσίευσε στο άρθρο του Les Psychoses Passionnelles. Ανάμεσα στα σύνδρομα αυτά κατείχε εξέχουσα θέση η ερωτομανία, μια πάθηση ιδιαίτερα σπάνια, αλλά εντυπωσιακά παράλογη ταυτόχρονα.

Η ερωτομανία πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια μορφή διαταραχής του νευρικού συστήματος, η οποία αναγκάζει τον ασθενή να θεωρεί πως κάποιος διάσημος, που είναι και εντελώς άγνωστός του, έχει αναπτύξει… τρυφερά αισθήματα γι’ αυτόν. Η επαφή μαζί του μέσω της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου διεγείρουν ακόμα περισσότερο αυτή την αντίληψη και σύντομα θα αρχίσει να ανταποκρίνεται στο κατά φαντασία φλερτ!

Είναι εύλογη η συσχέτιση της ερωτομανίας με την σχιζοφρένεια και τη ψυχωτική διαταραχή, καθώς ο παθών φαντασιώνεται πως ο συγκεκριμένος διάσημος επικοινωνεί μαζί του με τηλεπάθεια και βλέμματα, αδιαφορώντας για την άποψη των υπόλοιπων. Η κατάσταση αναμένεται να εκτροχιαστεί πολύ γρήγορα…

Από ένα, ακόμα ακαθόριστο, χρονικό σημείο, λοιπόν, ο ασθενής καλλιεργεί τη ψευδαίσθηση πως οφείλει να απαντήσει στα ερωτικά μηνύματα του, όχι και τόσο κρυφού του, θαυμαστή. Αποφασίζει να του αποστείλει διάφορες κάρτες και μηνύματα, να τον καλεί συνεχώς στο τηλέφωνο και γενικότερα να αποδεικνύει σε κάθε του κίνηση την ερωτική του θέλξη. Σταδιακά, θα αρχίσει να τον επισκέπτεται σε προσωπικούς χώρους, κάτι που φαντάζει απίστευτα ανατριχιαστικό και τρομακτικό.

Όπως φαντάζει λογικό, ο μέχρι πρότινος «θαυμαστής» ταράζεται από τη ξαφνική τροπή που αποκτά η καθημερινότητά του και προσπαθεί να διαλευκάνει τη σκηνή με γνώμονα τη λογική. Χωρίς αποτέλεσμα, όμως. Ο ασθενής, κατευθυνόμενος από την ερωτομανία, κρίνει πως αυτή η άρνηση λαμβάνει χώρα ως σκηνοθετικό τρικ, προκειμένου να μην φανερωθεί ο δεσμός τους εν κοινή θέα. Θεωρεί πως ο αγαπημένος του θέλει τον έρωτά τους κρυφό και προσωπικό, αψεγάδιαστο και ταπεινό. Ο κόσμος δεν πρέπει να μάθει για τον κρυφό τους έρωτα, θα κάνει υπομονή.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η πλειονότητα των περιστατικών μαστίζεται από την επιθετικότητα προς τον άμεσο περίγυρο, που προσπαθεί να συνεφέρει τον ασθενή, ενώ σε κάποιες των περιπτώσεων αντιμετωπίζει τάσεις αυτοκτονίας ελέω ερωτικής απογοήτευσης.

Το ιατρικό επιτελείο που έχει ενασχοληθεί με την παρούσα νόσο επισημαίνει την απουσία στοργής και αγάπης στη ζωή του ασθενή, ενώ εξέχουσα θέση όσον αφορά στην εξέλιξη του συνδρόμου κατέχει και η απουσία σωστού αντρικού ή γυναικείου προτύπου, που θα διαμόρφωνε διαφορετικά τη νόρμα και τη ψυχοσύνθεσή του. Παράλληλα, οι επιστήμονες κρίνουν ιδιαίτερη την προσοχή που θα πρέπει να επιδείξουν τόσο το οικείο περιβάλλον όσο και ο παραλήπτης των συναισθημάτων, καθώς δεν είναι χρονικά προκαθορισμένη η στιγμή ξεσπάσματος του παθόντα, που πλέον κρίνει πως δεν μπορεί να περιμένει άλλο τον έρωτά του. Τέλος, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες απόψεις για ολοκληρωτική θεραπεία του συνδρόμου της ερωτομανίας, με τους γιατρούς να χορηγούν άτυπα αντιψυχωτικά, με απώτερο στόχο τον περιορισμό του.ερωτομανία

Η ερωτομανία έχει αποκτήσει ανά καιρούς ιδιαίτερη έκταση στα ειδησεογραφικά δελτία εξαιτίας της ανάμειξης διάφορων αστέρων της τηλεόρασης. Το πιο δημοφιλές περιστατικό ακούει στο όνομα Margaret Mary Ray και διαδραματίστηκε το 1988.

ερωτομανίαΤον Μάιο του ίδιου έτους, η Margaret έκλεψε το αυτοκίνητο του γνωστού τηλεπαρουσιαστή David Letterman, για να συλληφθεί λίγο αργότερα, παρά τους ισχυρισμούς της ότι είναι αντρόγυνο με τον Letterman. Μέχρι και το 1933 συνήθιζε να περνάει τις ώρες της στα ακίνητα του παρουσιαστή, να εισβάλλει στους προσωπικούς του χώρους και να κάνει αισθητή την παρουσία της αρπάζοντας έστω και κάτι ασήμαντο σε κάθε της… επίσκεψη. Η Margaret, όντας και η ίδια σχιζοφρενής, όπως και 2 από τα 3 αδέρφια της, τα οποία αυτοκτόνησαν την περασμένη δεκαετία, συνελήφθη και εξέτισε ποινή φυλάκισης 34 μηνών. Ο εφιάλτης, όμως, δεν θα σταματούσε εκεί.

Μετά την αποφυλάκισή της φαίνεται πως ξεπέρασε τον David Letterman, με το ενδιαφέρον της να στρέφεται στον αστροναύτη Story Musgrave, που άκμαζε σε δημόσιες ομιλίες για το διάστημα και τη φυσική, τα μαθηματικά και τις επιστήμες. Η Margaret τον ερωτεύτηκε παράφορα εξ’ αρχής, ενώ σύντομα θα έκανε γνωστά αυτά της τα αισθήματα και στον ίδιο, αποστέλλοντας του κάρτες και διάφορα δώρα. Λίγα χρόνια μετά συνήθιζε να τον παρακολουθεί και να εμφανίζεται στο σπίτι του, προσπαθώντας να περνάει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο κοντά του.

Μέτα από τη νοσηλεία της σε νοσοκομείο του Miami για έναν περίπου μήνα, ακολούθησε την, προδιαγραμμένη, μοίρα της οικογένειάς της. Στις 5 Οκτωβρίου 1998 αποφάσισε να τερματίσει τη ζωή της στις ράγες του σιδηροδρομικού σταθμού του Denver, στο μέρος, που, όπως εξομολογήθηκε στη μητέρα της λίγο πριν την αυτοκτονία της, αγάπησε όσο τίποτα. Οι μορφές που σημάδεψαν την ίδια και τη σχιζοφρένειά της, David Letterman και Story Musgrave, εξέφρασαν δημόσια την λύπη τους για το συμβάν…

Πηγή: maxmag

Διαβάστε επίσης

Close