Ημικρανία και άλλοι πονοκέφαλοι

Ημικρανία και άλλοι πονοκέφαλοι

Η ημικρανία είναι μια χρόνια νευρολογική κατάσταση με κύριο σύμπτωμα έναν έντονο πονοκέφαλο, συχνά περιορισμένο στη μία πλευρά του κεφαλιού.

Ανήκει στην κατηγορία των πρωτοπαθών πονοκεφάλων, δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκδηλώνεται λόγω κάποιας άλλης πάθησης. Δεν είναι όλοι οι πονοκέφαλοι ημικρανίες αλλά όλες οι ημικρανίες συνοδεύονται από πόνο στο κεφάλι. Αν και η αιτία της είναι άγνωστη, ο πόνος προκαλείται λόγω διαστολής των αρτηριών στο κρανίο.

Η ημικρανία είναι ένας επαναλαμβανόμενος, έντονος και παλμικού ρυθμού πόνος που συνήθως επηρεάζει τη μία πλευρά του κεφαλιού. Ο πόνος αρχίζει ξαφνικά και μπορεί να προηγείται ή να συνοδεύεται από οπτικά συμπτώματα, νευρολογικές ή γαστρεντερικές διαταραχές.

Αν και η ημικρανία μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αρχίζει συνήθως σε άτομα μεταξύ 10 και 30 ετών. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες και το 50 τοις εκατό των ατόμων με ημικρανίες έχουν μέλη της οικογένειας τους που έχουν ημικρανίες.

Άρα οι γιατροί υποθέτουν πως μπορεί η τάση για ημικρανία να μεταδοθεί γενετικά. Τα ακριβή αίτια της ημικρανίας είναι άγνωστα, αν και έχουν μελετηθεί και αναπτυχθεί διάφορες θεραπείες γύρω από τα αίτια. Τα πιο συνηθισμένα αίτια είναι:

Κληρονομικότητα: Αν και ο τρόπος κληρονομικότητας δεν έχει πλήρως εξακριβωθεί, σε κάποιες ειδικές μορφές ημικρανίας έχουν ήδη εντοπίσει ότι το γονίδιο που τη μεταφέρει βρίσκεται στο χρωμόσωμα 9.

Ηλικία: Στην παιδική ηλικία ημικρανία εμφανίζεται εξίσου σε αγόρια και κορίτσια. Από την εφηβεία και έπειτα, λόγω των ορμονικών αλλαγών, είναι συχνότερη η εμφάνιση της στις γυναίκες.

Το στρες και το άγχος: Είναι σύνηθες να εμφανίζονται ημικρανίες σε περιόδους έντονου άγχους. Θα πρέπει να μάθετε να χαλαρώνετε και να βρίσκετε χρόνο για να απομακρύνεστε από καταστάσεις στρες.

Ορμόνες: Τις περισσότερες φορές παρουσιάζονται ένα ή δύο επεισόδια το μήνα, κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο που μπορεί να διαρκέσουν από 4-72 ώρες. Εκτός από τον έντονο πόνο συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, φωτοφοβία και εμετούς. Σε μικρότερο βαθμό, μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, ανορεξία, ζάλη και ίλιγγο.

Η ημικρανία είναι συνήθως χειρότερη στην ωορρηξία και λίγο πριν την έμμηνο ρύση ή τις πρώτες μέρες αυτής. Στην εγκυμοσύνη, ωστόσο, συνήθως μειώνεται δραματικά η εμφάνιση ημικρανιών και σε πολλές γυναίκες εξαφανίζονται εντελώς με την εμμηνόπαυση.

Η λήψη αλκοόλ και η διατροφή: Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας. Για παράδειγμα, το αλκοόλ, ειδικά το κόκκινο κρασί, τα τρόφιμα με γλουταμινικό μονονάτριο MSG και τα αλλαντικά ή τα διατηρημένα κρέατα με νιτρικά άλατα.

Η έλλειψη ή η περίσσεια του ύπνου: Μπορεί επίσης να αποτελέσει παράγοντα ημικρανίας.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, η απότομη αλλαγή ζώνης ώρας, τα εκθαμβωτικά φώτα ή οι λάμπες φθορισμού, οι οθόνες υπολογιστών, οι ισχυρές οσμές και τα μεγάλα υψόμετρα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εργαστηριακή εξέταση που να είναι χρήσιμη για τη διάγνωση της ημικρανίας. Βέβαια λόγω της κλινικής εικόνας είναι εύκολο να εντοπιστούν κάποια συμπτώματα πριν την εκδήλωση της.

Περίπου το 20% των ανθρώπων με συχνά ημικρανικά επεισόδια παρουσιάζουν συμπτώματα όπως έντονη θλίψη, ευερεθιστότητα, ανησυχία, ναυτία, έλλειψη όρεξης, 10-30 λεπτά πριν αρχίσει ο πόνος. Αυτή η περίοδος ονομάζεται αύρα ή πρόδρομη.

Το 90% των ασθενών υποφέρουν από τους πιο κοινούς τύπους κεφαλαλγίας – ημικρανίας, οι οποίοι είναι:

Κεφαλαλγία τύπου τάσεως: ήπιος έως μέτριος πόνος. Μπορεί να προκαλείται από στρες, κακή στάση του σώματος, κόπωση ή κατάθλιψη.

Πονοκέφαλος Cluster: Είναι πιο συχνός στις γυναίκες. Είναι ένας πόνος στη μία πλευρά του κεφαλιού που εκτείνεται και φτάνει ως το μάτι. Μπορεί να διαρκέσει περίπου 15 λεπτά και συχνά εμφανίζεται τη νύχτα.

Ημικρανίες: Είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που εκτός από την κεφαλαλγία περιλαμβάνουν εμετό, ναυτία, ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο. Ο πόνος συνήθως βρίσκεται σε ένα τμήμα της κεφαλής ή σε ολόκληρο το κεφάλι.

Είναι παλμικού χαρακτήρα και συνοδεύεται από ένα γενικό αίσθημα κακουχίας. Αυτός ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται με τη σωματική δραστηριότητα και βελτιώνεται με την ανάπαυση. Επηρεάζει 17 από τις 100 γυναίκες και 5 από τους 100 άνδρες.

Ο κάθε ασθενής είναι απαραίτητο να δημιουργήσει μια προσαρμοσμένη θεραπεία που αντιμετωπίζει τις ατομικές ανάγκες του μαζί με τον γιατρό του.

Επίσης μπορεί να ακολουθήσει και προληπτική θεραπεία για να αποτρέψει την εμφάνιση μιας ημικρανίας αλλά και την ένταση και την συχνότητα αυτής. Βέβαια και οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ημικρανιών.

Δύο είναι οι εχθροί της ανθρώπινης ευτυχίας: πόνος και ανία. Άρθουρ Σοπενχάουερ

 

Βιβλιογραφία: Ημικρανία και άλλοι πονοκέφαλοι, Μάρσα Γουίλκινσον – Ανν ΜακΓκρέγκορ, Εκδ. Ελληνικά Γράμματα
100 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ημικρανία, Εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία
Wikipedia

 

 
Πηγή: tokleidi.com

Διαβάστε επίσης

Τροφές «ασπίδα» στην ηλιακή ακτινοβολία

Τροφές «ασπίδα» στην ηλιακή ακτινοβολία

Περιορίστε τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, ακολουθώντας τη συστηματική κατανάλωση ορισμένων τροφών που αποδεδειγμένα προστατεύουν το δέρμα και επιπλέον, το προετοιμάζουν για ένα υγιεινό και ομοιόμορφο μαύρισμα.

Γελάστε, κάνει πολύ καλό

Γελάστε, κάνει πολύ καλό

Και ξαφνικά, οι «ειδικοί» ανακάλυψαν τη χαρά και το γέλιο. Μετά από μακροχρόνια σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση με την σκοτεινή μεριά της ανθρώπινης ύπαρξης, τα «αρνητικά» συναισθήματα και τις αιτίες τους ήρθε και η σειρά των «θετικών» συναισθημάτων. Τυχαίο;

Close