5 Σημάδια συναισθηματικής ανωριμότητας

5 Σημάδια συναισθηματικής ανωριμότητας

Το καλύτερο πράγμα για την εμφανισιακή ωριμότητα είναι πως εύκολα μπορούμε να την εντοπίσουμε. Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε εάν κάποιος έχει ζήσει σε μια άλλη δεκαετία από την δική μας και ως εκ τούτου, μπορούμε να θέσουμε τις προσδοκίες και τα επίπεδα ανοχής μας ανάλογα.

Δεν έχουμε όμως αυτή την πολυτέλεια, όταν πρόκειται για συναισθηματική ωριμότητα. Σε αυτή την περίπτωση ίσως και να μένουμε διαρκώς έκπληκτοι με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε. Οι πιο εντυπωσιακές μορφές συναισθηματικής ανωριμότητας, μπορούν να συνυπάρχουν με τις παγίδες της ενήλικης ζωής, με έναν γνώριμο τρόπο εμπιστοσύνης. Μπορεί να είμαστε για πολύ καιρό σε μια ερωτική ή εργασιακή σχέση, πριν συνειδητοποιήσουμε ότι ασχολούμαστε άθελά μας με ένα συναισθηματικά εμβρυϊκού επιπέδου άνθρωπο.

Θα μας ωφελήσει επομένως να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μερικές γενικές κατευθυντήριες οδηγίες, για το πώς μπορεί να εντοπιστεί ένα συναισθηματικά ανώριμο άτομο και, αν χρειαστεί, να αποφευχθεί αμέσως.

Ακολουθούν μερικές από τις φράσεις που οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι έχουν τάση να διατυπώνουν κατά την διάρκεια συνομιλίας και τουλάχιστον εμείς πρέπει να τις λαμβάνουμε σαν προειδοποιητικά σημάδια:

«Δεν είμαι τόσο καλός στο να περνάω χρόνο μόνος μου»
Αυτό που διαχωρίζει το ώριμο από το ανώριμο άτομο, είναι ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, η ικανότητά του να είναι μόνος του. Δηλαδή να μην αποσπάται η προσοχή του και να σκέφτεται μόνος του ποιός είναι και τι έχει βιώσει. Ο ώριμος άνθρωπος μπορεί να αφήσει τον εαυτό του να εξερευνήσει και να αισθανθεί τα συναισθήματά του, ακόμα και όταν αυτά είναι δύσκολα και εξαιρετικά ανεπιθύμητα.

Μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τετ-α-τετ με την ίδια του την οργή, τον φθόνο, τη δική του ντροπή. Δεν χρειάζεται να κάνει ότι οι ανώριμοι άνθρωποι συνήθως κάνουν, δηλαδή να βρίσκει διαρκώς αντιπερισπασμούς για να τον αποτρέψουν από το να αντιμετωπίσει την κατανόηση του ίδιου του του εαυτού.

«Δεν θυμάμαι πολλά από την παιδική μου ηλικία»
Υπάρχουν πολύ λίγες παιδικές ηλικίες στις οποίες δεν συνέβησαν δύσκολα γεγονότα. Χωρίς καμία πρόθεση να συμβεί κάτι τέτοιο και με τις καλύτερες πάντα προθέσεις, η ανάπτυξη των παιδιών παρεμποδίζεται και σημαδεύεται από αυτά.

Επομένως αυτό που μετράει πραγματικά, δεν είναι ότι κάποιος είχε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία (σχεδόν κανείς στον πλανήτη δεν είχε μια εξ ολοκλήρου ευτυχισμένη παιδική ηλικία), αλλά ότι να μπορεί να έχει μια ήρεμη και ξεκάθαρη άποψη, για το ποια ήταν στην πραγματικότητα η παιδική του ηλικία, με τις καλές και τις κακές πτυχές της. Η αδυναμία να θυμηθούμε πολλά από το παρελθόν μας, δεν δείχνει ότι ήταν ειδυλλιακό ή επειδή έχουν περάσει πολλά χρόνια και τα ξεχάσαμε, αλλά ότι δεν έχουμε αρχίσει να τα επεξεργαζόμαστε.

«Ποτέ δεν το έχω ξανά σκεφτεί αυτό…»
Τα συναισθηματικά ανώριμα άτομα, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στις συζητήσεις που απαιτούν από τους ίδιους, να αντλήσουν γνώση από τους δικούς τους ενθουσιασμούς, στενοχώριες, των πράξεων και των ιστοριών τους.

Έτσι, όταν κάποιος κάτσει μαζί με ένα τέτοιο άτομα για ένα ποτό και τον ρωτήσει, για ποιο λόγο η τελευταία του σχέση τελείωσε, ή ποιο είναι το σημαντικότερο εργασιακό στοιχείο για εκείνον, ή τι μετανιώνει περισσότερο από την παιδική του ηλικία, οι πιθανότητες να πάρει μια απάντηση “δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό” είναι πολύ υψηλές. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι κρυψίνους, απλώς δεν έχει κατανοήσει σωστά, μέσω του πόνου και της έντασής της, τη ζωή που ο ίδιος βιώνει.

«Όλα είναι αρκετά καλά. Όλα καλά…»
Θα ήταν κακότροπο να καταδικαστεί κάποιος που έχει καλή διάθεση. Παρ ‘όλα αυτά, το συναισθηματικά ανώριμο άτομο δεν είναι απλά σε μια μόνιμα καλή διάθεση, αλλά είναι συνειδητά ανίκανο να μπει σε μια κακή διάθεση.

Τα πάντα γύρω του είναι καλά (γονείς, δουλειά, ερωτική σχέση, σεξουαλική ζωή, φιλοδοξίες), επειδή δεν έχει τις γνώσεις να αντιμετωπίσει οτιδήποτε μπορεί να είναι διαφορετικό και πιο πραγματικό από αυτό που ήδη κάνει και που μπορεί να του προκαλέσει θυμό, απώλεια, σύγχυση ή κάποια ιδιότροπη επιθυμία. Λογικά λοιπόν, πρέπει να σταματάμε τον διάλογο με ένα τέτοιο αποπροσανατολισμένο και μοναχικό πρόσωπο, που έχει την ιδέα πως κάθε ζωή, μπορεί να είναι τόσο χαρούμενα μονοδιάστατη.

«Αυτό είναι ένα μάτσο ψευτο-ψυχολογικές μπούρδες…»
Μόλις μια συζήτηση απειλήσει τη συναισθηματική ακεραιότητά του, ο συναισθηματικά ανώριμος άνθρωπος θα την σταματήσει με μια απειλητική ετυμηγορία, πως αυτά που λέγονται και τον απειλούν, είναι υπερβολικές και περίπλοκες ανοησίες. Τους αρέσει αντιθέτως η ιδέα μιας έντονης απλότητας, πως δηλαδή η προέλευση όλων των προβλημάτων, προκύπτει από την υπερβολική σκέψη.

Είναι αυτή η στάση που έχουν οι άνθρωποι που προτείνουν σε ένα αγχώδες άτομο απλά να ηρεμήσει, ή να ισχυριστεί πως πολλές ψυχικές δυσφορίες προέρχονται από το ότι κάποιος δεν βγαίνει αρκετά έξω. Φυσικά, κανένα από αυτά δεν πηγάζει από εμπιστοσύνη. Είναι πραγματικά τρομακτική συμπεριφορά το να λες απλά όχι σε αλήθειες που μπορεί να σε βλάψουν.

Τα συναισθηματικά ανώριμα άτομα, μπορεί να είναι εξαιρετικά γοητευτικά και σε ορισμένες στιγμές να διασκεδάζουν τους γύρω τους. Αλλά κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει τους έχουμε από μακριά και να επαναλαμβάνουμε τις κοινωνικές επαφές μαζί τους, μετά από μια δεκαετία ή και περισσότερο.

Η ζωή είναι πολύ μικρή, πολύ ενδιαφέρουσα και υπερβολικά μοναχική, για να περάσουμε αρκετό από τον χρόνο μας γύρω από ανθρώπους που δεν έχουν κανένα στόχο, να προσπαθούν να είναι εκεί που μετράει, συναισθηματικά ώριμοι.

Πηγή: psychologynow.gr

Διαβάστε επίσης

Close